В Одесі в маєтку відомого юриста може зберігатись скульптура сфінксів, вивезених з Вінниччини

Новини Вінниці / В Одесі в маєтку відомого юриста може зберігатись скульптура сфінксів, вивезених з Вінниччини

В Гайсині, що на Вінниччині, місцеві мешканці переймаються долею скульптури, що знаходиться в центрі міста.

В Гайсині, що на Вінниччині, місцеві мешканці переймаються долею скульптури, що знаходиться в центрі міста. Фотографію пам‘ятника, який знаходиться в плачевному стані опублікували на сторінці спільноти "Підслухано Гайсин" в соціальній мережі Facebook. Місто його може втратити. Інші пам'ятки втратили. Гайсинчани майже впевнені, що приміром знамениті у місті сфінкси поселилися у маєтку академіка, екснардепа, президента Національного університету «Одеська юридична академія» С.Кіівалова.

Почнемо зі скульптури Матері. Дописувачі діляться різними версіями щодо її «долі». Містяни припускають, що пам‘ятник скоріше за все зникне, як і деякі інші міські історичні локації.

«Щезне, як і сфінкси, чи, так звана, алея письменників у міському парку», - пише гайсинчанка Валентина Романова.

Щодо алеї у міському парку, то про неї ніхто не згадує, а ось куди ділись сфінкси, містяни знають.

За словами Анатолій Слюсарєва, «сфінкси були продані… на дачу знаменитому юристу України з Одеси». Чоловік також жартома зазначає, що «вони там себе гарно почувають і нічого не потребують».

Мова скоріше за все йде про пана Ківалова, який збудував в Одесі розкішні апартементи, точніше цілий палац. Одесити називають його «палацем Гаррі Потера».

Коли в 2015 році громадські активісти потрапили в комплекс, то зробили світлини розкішних інтер‘єрів. В одній із кімнат з мармуровою підлогою знаходиться чимало скульптур, які дійсно «нічого не потребують» - зберігаються в гарних умовах.

.

Чи є серед них гайсинські сфінкси? Можливо хтось із містян впізнає?

Трішечки відступивши від теми зазначимо, що в маєтку зібрано чимало як старожитностей, так і інших "люксових" речей – меблів, картин з усього світу. Та повернемося до скульптури із Гайсину.

Історик та краєзнавець Валерій Рекрут пропонує:

«Ця скульпура Матері з дитиною встановлена в 60-х роках ХХ ст. і доглядалася працівника райспожівспілки. Варто її відремонтувати як слід та зберегти для нащадків як символ найдорожчої для кожної людини - Матері. Придорожні генделики - це ганьба для міста, в якому достатньо різного роду універмагів та інших торгівельних установ».

Що ж будемо сподіватись, що мешканці зможуть зберегти історичну пам‘ятку. До того ж пік моди на соцреалізм - таку собі спартанську прикрасу радянського способу життя – вже пройшов, що збільшує шанси скульптура «на виживання», адже в них менше зацікавлені впливові люди.

Новини Вінниці / В Одесі в маєтку відомого юриста може зберігатись скульптура сфінксів, вивезених з ВінниччиниНовини Вінниці / В Одесі в маєтку відомого юриста може зберігатись скульптура сфінксів, вивезених з ВінниччиниНовини Вінниці / В Одесі в маєтку відомого юриста може зберігатись скульптура сфінксів, вивезених з Вінниччини
Марина Карабай

28 квітня, 2020