В НСЗУ пояснили, чому деяким медзакладам Вінницької області призупинили виділення коштів?

Новини Вінниці / В НСЗУ пояснили, чому деяким медзакладам Вінницької області призупинили виділення коштів?

У 2021 році окремі медичні заклади Вінниччини почали скаржитися на недостатнє фінансування, брак коштів та шукати їх у хворих. У Національній службі здоров’я не заперечують, що деяким мед закладам області призупинили оплату та пояснили причини.

У 2021 році окремі медичні заклади Вінниччини почали скаржитися на недостатнє фінансування, брак коштів та шукати їх у хворих. У Національній службі здоров’я не заперечують, що деяким мед закладам області призупинили оплату та пояснили причини.   

«З початку дії Програми медичних гарантій 2021 Національна служба здоров’я виплатила лікарням Вінницької області – понад 1,24 млрд грн. Загалом 138 медзакладів області мають укладений договір з НСЗУ.

Останнім часом склалася ситуація, що по деяких закладах виникали затримки із виплатами. Це сталося через організаційні та технічні причини. Національна служба здоров’я України роз’яснює, яка ситуація на сьогодні у Вінницькій області», - зазначають в повідомленні НСЗУ, яке надійшло NaПарижі.

У повідомленні вказується, що з деякими закладами виникли затримки з виплатами за медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. У квітні та травні ці медичні заклади госпіталізовували пацієнтів з коронавірусом, але не відповідали вимогам надання допомоги.

«Через це Національна служба здоров’я не могла укласти договори з такими лікарнями і виплатити їм гроші. Проте завдяки спільним зусиллям уряду, Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ була прийнята постанова, яка розблокувала ці виплати. До порядку реалізації Програми медичних гарантій внесли зміни, які дозволи Національній службі здоров’я виплатити гроші закладам, які не відповідали вимогам. Для цього заклади укладають з НСЗУ додаткові угоди.

На сьогодні усі кошти за лікування пацієнтів з коронавірусом у квітні та травні Національна служба здоров’я виплатила», - йдеться у повідомленні.

З квітня цього року, НСЗУ виплатила медичним закладам понад 32 млрд грн. З них лікарням Вінницької області – понад 1,24 млрд грн. Зокрема:

  • закладам первинної медичної допомоги – 266 млн грн
  • спеціалізованим медзакладам – 728  млн грн
  • центрам екстреної медичної допомоги -  108 млн
  • за надання допомоги пацієнтам з коронавірусом -   139 млн.

За липень заклади отримали кошти за пакетами, що оплачуються за глобальним бюджетом. Тобто за напрямами, де передбачена фіксована сума. Оплати за пріоритетним напрямками заклади отримують за підсумками роботи у попередньому місяці після його закінчення.

За пріоритетні послуги з квітня по липень цього року НСЗУ виплатила медзакладам Вінницької області:

  • 12,7  млн грн за медичну допомогу при інсульті,
  • 4  млн грн - за медичну допомогу при інфаркті,
  • 21,5   млн грн за медичну допомогу при пологах,
  • 8,4 млн за медичну допомогу у складних неонатальних випадках
  • 1,2  млн за пріоритетні послуги з раннього виявлення онкології.

Серед іншого, за напрям онкології з квітня по липень цього року НСЗУ виплати 67,1 млн грн.

Найбільше виплат лікарні області отримали за первинну допомогу - понад 384 млн грн.

Є також група закладів, яким Національна служба здоров’я призупинила оплати, через те, що вони не виконали вимоги щодо доступності будівель для людей з інвалідністю. Таких медзакладів в Україні 77.

«Станом на 04.08.2021 надавачі медичних послуг у Вінницькій області, з якими укладено договори за напрямом "Первинна медична допомога", лише один надавач послуги не надав документи про доступність та їм відновлена оплата – це фізична особа підприємець, який має укладений договір з НСЗУ.

Ще  9 спеціалізованих медичних закладів області досі не підтвердили відповідність вимогам.

На виплати від НСЗУ впливає те, наскільки медичні заклади виконують вимоги договору. Ці вимоги є важливими, оскільки безпосередньо впливають на якість надання медичних послуг пацієнтам.

Всі оплати, які отримують лікарні за договором з НСЗУ, є публічною інформацією, яку можна побачити на відкритих дашбордах Національної служби здоров'я.

НСЗУ виконуватиме свої фінансові зобов'язання і вчасно виплачуватиме кошти заклад за виконану роботу», - вказують у НСЗУ.