В Кремлі знову відсторонили відповідального за війну в Україні. Черговий командувач відомий по корупційним скандалам, якому приписали «котел у Гірському»

Новини Вінниці / В Кремлі знову відсторонили відповідального за війну в Україні. Черговий командувач відомий по корупційним скандалам, якому приписали «котел у Гірському»

В Росії тривають відсторонення вищого командного складу від керівництва «спецоперацією». За даними британської розвідки, тепер відповідальність за війну переклали на генерала Сергія Суровікіна.

Нагадаємо, що з 24 лютого за проведення «спецоперації» відповідав начальник Генштабу ЗС РФ В.Герасимов. Провал так званої першої фази призвів до того, що «у руля» військ поставили командувача Південною групою військ (ЮГВ) генерала Олександра Дворнікова. Відомого за прізвиськом «сирійський м’ясник» вжен відсторонено, разом з командувачем повітряно-десантними військами (ВДВ) генерал-полковником Андрієм Сердюковим.   

Тепер Силами вторгнення, а також ЮГВ, командувати доручили генералу Сергію Суровікіну. Ключове завдання Кремля залишається незмінним – повна окупація Донбасу.

У британській розвідці зазначають, що протягом більше тридцяти років кар'єра Суровікіна супроводжувалася звинуваченнями в корупції і жорстокості.

Що відомо про Суровікіна? Він теж – з березня по грудень 2017-го – командував Групою військ ЗС РФ у Сирії. Нібито він зумів переломити хід війни з опозицією, організувавши розгром противників Б.Асада. Потім на початку 2019 року він знову командував росіянами у Сирії.

Нині росіяни заявляють, що ЮГВ під командуванням Суровікіна «завершила розгром ЗСУ у «Гірському котлі» (навколо міст Гірське та Золоте), звідки нещодавно відведено українські підрозділи через можливість оточення.

Чи був там «котел»? Його утворювали, проте військові своєчасно залишили позиції, коли його могли утворити, а Міноборони РФ 24 червня заявило про «перемогу» Суровікіна. Одразу ж з’явилась інформація, що саме він керуватиме усім. Тобто перемога вигадана. Складається враження, що у Генштабі знайшли того, на кого перекласти відповідальність за подальший перебіг подій.

Олег Верлан

25 червня, 2022