В Кремлі відбулась таємна нарада щодо нападу на Литву. Рішення відклали, а захід заперечують

Новини Вінниці / В Кремлі відбулась таємна нарада щодо нападу на Литву. Рішення відклали, а захід заперечують

Вчора, 25 червня, ввечері Росія була надзвичайно близькою до оприлюднення рішення щодо нападу на Литву через виконання санкцій ЄС щодо «блокади» окремих товарів, які не пускають у країни транзитом до Калінінградської області. На нараді у Кремлі особисто був В.Путін. Проте з остаточним рішенням ви рішили не поспішати. Отже попри численні погрози Москва не поспішає помститися Вільнюсу.

Як повідомляє «Сегодня», посилаючись на російських журналістів, щонайменше одне ЗМІ готувало матеріал про підсумки наради. Однак після того, як прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що жодної наради нібито не було, цей матеріал не було опубліковали.

Як кажуть джерела ЗМІ, незважаючи на це, є ймовірність того, що у Кремлі дійсно розглядають питання про воєнні дії проти Литви. Стверджується, що план «литовської» війни був готовий понад 30 років тому.

За словами співрозмовника «Сегодня», на нараді з Путіним, ймовірно, були присутні голова АП Антон Вайно, голова Росгвардії Віктор Золотов та інші чиновники.

Слід зазначити, що до «висновків» наради суспільство готували заздалегідь. Згадаємо, що у Москві після діалогу з Путіним диктатор Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що заборона Литвою на транзит до Калінінграда «подібна до оголошення війни», назвавши такі дії країни-сусідки «неприпустимими».

А джерело «Сегодня» зазначило, що блокада Калінінграда – це «дуже особисте питання» для Путіна.

«Пєсков спростував факт наради у Путіна, тому що жодного рішення щодо Литви поки не прийнято. Там вирішили ще почекати – може бути, Америка переконає Литву відмовитися від блокади (порушивши санкції ЄС, - прим. ред.). У ніч проти 26 червня до Європи прибув Байден. В адміністрації президента Росії вважають, що буде порушено питання і щодо Калінінградської області. З якихось причин у Кремлі вважають, що США вмовлять Литву скасувати або мінімізувати блокаду. У будь-якому випадку рахунок цього очікування йде на дні або навіть години», – каже співрозмовник ЗМІ.

Нагадаємо, що Литва з 18 червня припинила транзит залізницею низки товарів, які потрапили під санкції Європейського Союзу, з регіонів РФ до Калінінградської області. Через таку «блокаду» у Росії почали погрожувати Європі. З 20 червня росіяни плчали «грати м’язами - мова про навчання з бойовими стрільбами на Балтійському флоті в Калінінградській області. У них обіцяли задіяти близько 1 тис. військових та понад 100 одиниць військової техніки.

Між тим, президент Литви Гітанас Науседа пояснив, що його країна готова до можливих наслідків обмеження транзиту до області Калінінграда Росії. Водночас у Вільнюсі вважають військове зіткнення малоймовірним.

Олег Верлан

26 червня, 2022