В Козятині, що на Вінниччині, хотіли проголосувати за звернення до Верховної Ради, сесію зібрали, а заяву не підготували

Новини Вінниці / В Козятині, що на Вінниччині, хотіли проголосувати за звернення до Верховної Ради, сесію зібрали, а заяву не підготували

На Вінниччині депутати зібрались на сесію заради звернення, текст якого так і не підготували

Сьогодні у Козятині зібрали сесію міської ради. Депутати мали проголосувати за звернення до Верховної Ради та президента щодо збереження адміністративного статусу міста Козятина, як районного центру в новоствореному Козятинському районі, до складу якого мають увійти також Калинівський та Хмільницький райони. Депутати, які стали ініціаторами звернення та проведення сесії, випадково «забули» підготувати сам текст. Спочатку вирішили запросити юристів, а потім продублювати попередні звернення, дописавши нових адресатів.

Про це повідомляє місцева преса.

На початку сесії перед присутніми виступив депутат Козятинської міської ради Сергій Матвіюк.

«Як ви знаєте, комітет Верховної ради проголосував і прийняв, що Хмільник буде нашим центром (центром нового району у складі якого буде Козятинський, Калинівський та Хмільницький райони). Наша громада є незгідною, щоб Хмільник став центром. Ми їздили з громадською організацією в Калинівку і вони прийняли рішення, що вони є незгодні з тим, щоб Хмільник був центром і звертаються до Верховної Ради України, до пана Разумкова, щоб він відхилив цей законопроєкт. Я прошу вас зараз проголосувати за аналогічне звернення до ВР».

Та коли депутати попросили ознайомитись із текстом звернень, виявилось, що ініціативна група його не підготувала. Тож проведення сесії стало під питанням. Депутати відмовились голосувати за порядок денний, адже розглядати, фактично, було нічого.

Ініціатор проведення сесії Сергій Матвіюк наполягав на тому, щоб депутати взяли перерву, а у той час запросили юриста і підготували текст звернення. Слушне запитання ініціатором проведення сесії поставила депутатка Ольга Дацюк: «Чому ви не порадилися з юристами раніше і не підготувалися так, як потрібно?».

Після сесії, що відбулася 26 травня, звернення про створення Козятинського району направили поштою до Верховної ради та Мінрегіону. Також міськрада зверталася до голови Вінницької ОДА та асоціації міст України. - Звернення пішли в загальний протокол по асоціації міст України, який був наданий, в тому числі, на комітет Верховної ради, на Кабінет міністрів і на Міністерство регіонального розвитку. Відповідно, всі матеріали у Верховній раді наші є, - каже Олександр Пузир.
Посилання на джерело: https://kazatin.com/Podii/kozyatin-prodovzhue-borotisya-za-rayon-11092055.html

Тож щоб прояснити ситуацію, міський голова Олександр Пузир нагадав, що на попередній сесії, яка відбулася 26 травня, міська рада проголосувала за звернення до Кабміну та Мінрегіону із пропозицією створити Козятинський район, куди увійдуть Козятинщина, Калинівщина та Хмільниччина. Звернення про створення Козятинського району направили поштою до Верховної Ради та Мінрегіону. Також міськрада зверталася до голови Вінницької ОДА та асоціації міст України.

«Звернення пішли в загальний протокол по асоціації міст України, який був наданий, в тому числі, на комітет Верховної Ради, на Кабінет міністрів і на Міністерство регіонального розвитку. Тож всі матеріали у Верховній Раді є». - повідомив мер Козятина.

Та сесію якось потрібно було завершувати. Тож ініціатор її - Микола Синюшко запропонував внести правки до вже прийнятих рішень -  просто дописати до тих, кому надсилається звернення, ще Верховну Раду(!!!) та президента. Пропозицію поставили на голосування. Таке рішення підтримали 27 депутатів.

Зазначимо, що пілся реформи в районах не буде жодних виконавчих органів - вони будуть у кожній ОТГ. В районі "сидітиме" лише префект, який слідкуватиме за тим, аби місцеві органи в ОТГ приймали законні рішення. Тож "війна" між сусідніми містами ведеться за те, де саме він буде сидіти  - в Козятині, Хмільнику чи Калинівці, адже за поділом курувати три райони буде один префект.

Також зазначимо, що відповідні звернення до ВР у Калинівці вже направили. І там не згодні зі "зверхністю" Хмільника. Таким чином на півночі Вінниччини розгорнулася справжня війна за префекта.

 

Марина Карабай

9 липня, 2020