В храмах ПЦУ на Вінниччині тепер вшановуватимуть гетьмана Петра Сагайдачного

Новини Вінниці / В храмах ПЦУ на Вінниччині тепер вшановуватимуть гетьмана Петра Сагайдачного

Клірики відмежовуються від пам‘ятних днів, отриманих у спадок від російського православ‘я. Серед іншого синод встановив День пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Таке рішення було прийнято вчора, 21 серпня, на засіданні Синоду.

Клірики відмежовуються від пам‘ятних днів, отриманих у спадок від російського православ‘я. Серед іншого синод встановив День пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Таке рішення було прийнято вчора, 21 серпня, на засіданні Священного Синоду.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

«Кожна з Церков, які об’єдналися в Православну Церкву України, мала свої традиції канонізації святих, формування і використання Місяцеслова в богослужбовому календарі, що в тій чи іншій мірі були залежними або незалежними від традицій помісної Російської Православної Церкви. Православна Церква України з огляду на пройдений нею шлях до утвердження автокефального статусу має нагальну потребу у формуванні власного Місяцеслова, який би відображав як її єдність у повноті Христової Церкви, так і особливості її ідентичності, як Помісної Церкви», — зазначив голова Синодальної Календарної комісії, протоієрей Олександр Трофимлюк.

У пресслужбі зазначають, що мова йде про день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича (у святому Хрещенні Федора), день святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері, уточнення підстав звершення пам’яті у Дмитрівську поминальну суботу та встановлення дня пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Загальноцерковне шанування пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного відбуватиметься 7 квітня (20 квітня за новим стилем).

Фото з сайту ПЦУ