В Калинівці на Вінниччині розповіли, чому виник спалах COVID-19 серед медиків

Новини Вінниці / В Калинівці на Вінниччині розповіли, чому виник спалах COVID-19 серед медиків

За офіційною інформацією 26 медиків Калинівської ЦРЛ інфіковані коронавірусом. Через це райцентр став відомим далеко за межі області. З інсайдерських джерел надходять відомості, що при підозрах на COVID-19 інших калинівських медиків «відправляють» на обстеження до Вінниці і Козятина, щоб остаточно не спаплюжити репутацію місцевої лікарні. З часом проведуть фахове розслідування «калинівського» феномену, а поки про його причини пишуть у місцевих пабліках.

За офіційною інформацією 26 медиків Калинівської ЦРЛ інфіковані коронавірусом. Через це райцентр став відомим далеко за межі області. З інсайдерських джерел надходять відомості, що при підозрах на COVID-19 інших калинівських медиків «відправляють» на обстеження до Вінниці і Козятина, щоб остаточно не спаплюжити репутацію місцевої лікарні. З часом проведуть фахове розслідування «калинівського» феномену, а поки про його причини пишуть у місцевих пабліках.  

Так, на захист хворих став адміністратор сторінки Національний корпус Калинівка у Facebook. Автора допису обурює те, що медиків зробили «мало не зрадниками, які «самі винні», хоча «риба гниє з голови».

«Все почалося з тоді, коли ЦРЛ перепрофілювали під заклад для надання допомоги пацієнтам першої хвилі важких випадків covid-19. Корпус №1 повністю відвели під хворих на коронавірус. Тим часом корпус №2 прийняв всі інші відділення. Зокрема, на другому поверсі було кілька відділень: реанімація, хірургія, травматологія, гінекологія. Ви тільки уявіть кількість медиків на одному коридорі! Усі, в тісному контакті!», - вказує автор.

Чомусь ситуація нагадує радянські часи, коли потрібно було якнайшвидше «відрапортувати нагору» і для цього у метушні втрачали здоровий глузд…  

«Усі ми бачили гарні фото на фоні лікарні з рятівними коробками, в яких, за їх словами, є все, для захисту лікарів. Але ніхто з представників влади, зокрема пан Скальський, і порогу корпусу не переступили, щоб на власні очі побачити і перевірити рівень захисту медиків на робочих місцях. Фотосесія на фоні корпусу  - і справа зроблена. Але з достовірних анонімних джерел, нам стало відомо, що отримати те захисне обладнання було не так просто.

Спершу, треба піти «на поклон» до головної медсестри лікарні, і аж тоді, як вона дасть добро, отримати. Але, очевидно, в настрої вона була рідко, бо ж медсестри отримували по 3!!! захисні одноразові маски НА ТИЖДЕНЬ роботи. Вони були змушені носити 1 маску цілий день! Молодший медперсонал виносив користовані захисні костюми з корпусу №1 голими руками. То про яку готовність можна говорити? Однозначно, належного захисту не було і не могло бути, бо керівництву по простому начхати на своїх підлеглих і нас, простих людей», - наводяться факти з «життя» лікарні.

Автор впевнений, що «цей ланцюжок неминуче призвів до інфікування тих, хто мав лікувати жителів району» і додає, що «26 хворих медиків, це попри те, що тестували вибірково, і дехто з медиків по цей день не може перевіритись, бо обласний лабораторний центр перевантажений».

«Тих, хто має підтверджений діагноз змушують йти у відпустки за власний рахунок. І замість обіцяної компенсації в розмірі 300%, з і так мізерної заробітної плати знімають 50% за так звану халатність і недисциплінованість. Виникає питання: на які кошти має прожити самоізольований медик ці 14 днів? За що лікуватиметься? Де всі ті, хто з усіх кутків кричали: «Ми готові»? Як бачимо, це нікого не хвилює», - зазначає «нацкорпусівець».

Він вважає, що чиновникам обласного рівня «бракує сміливості і гідності визнати свою провину у тому, що сталося». Тому звинувачення лунали у бік «тих, кому зараз найважче».

Нагадаємо, що на брифінгу голова ОДА Владислав Скальський розповів, що станом на ранок 13 квітня підтверджено у 79 медичних працівників. За його словами, було інфіковано 36 лікарів, медичних сестер - 27, лаборантів - два, молодших медичних сестер - 13 та один дезінфектор.    

«Внаслідок занесення збудника в медичні заклади самими працівниками, тобто не від пацієнтів, а від колег, інфікувалось 48 працівників. П'ятеро медиків інфікувались у своїх сім'ях. При наданні медичної допомоги хворим на коронавірус - інфікувалось 17 медпрацівників: в інфекційному відділенні МКЛ №1 - троє, в обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні - троє, в інфекційних відділеннях Гайсинської та Крижопільської ЦРЛ - по одному, в Тростянецькій ЦРЛ - два випадки, швидка медична допомога міста Вінниці - один випадок, Центр первинної медико-санітарної допомоги №4 у Вінниці - три випадки, ЦПМСД №5 - один випадок і Гайсинський лабораторний центр - один випадок», - говорить В.Скальський.

Поки що, за його словами, не вдалося знайти та лабораторно підтвердити джерело інфікування ще дев'яти медичних працівників.

«Тут питання більше в особистій дисципліні кожного медпрацівника та контролю за дотриманням цієї дисципліни керівниками закладів. Причому, не тільки безпосередньо на медичному робочому місці, а й під час спілкування з колегами та в побуті. Саме з цією метою департамент охорони здоров’я зараз оновлює свій Наказ щодо дотримання протиепідемічних заходів та алгоритмів роботи з пацієнтами, які в умовах сьогодення майже усі "по замовчуванню" можуть бути потенційно інфікованими», - зазначив голова ОДА.

Саме оцінка очільника області ситуації призвела до обурення деяких активістів та медиків.

Олег Верлан

14 квітня, 2020