В ДонНУ відзначили День програміста та згадали, що це одна з найбільш оплачуваних професій

Новини Вінниці / В ДонНУ відзначили День програміста та згадали, що це одна з найбільш оплачуваних професій

Майбутніх програмістів привітали у Донецькому університеті ім. Стуса. Студентам нагадали, що IT-сфера сьогодні є самою прогресивною галуззю, без неї неможлива робота будь-якого підприємства.

Майбутніх програмістів привітали у Донецькому університеті ім. Стуса. Студентам нагадали, що IT-сфера сьогодні є самою прогресивною галуззю, без неї неможлива робота будь-якого підприємства.

Як зазначають у прес-службі ДонНУ ім. Стуса, професія IT-фахівця стала дуже затребуваною. Насамперед це пов’язано з розвитком комп’ютерних систем і мережевих технологій, зокрема Інтернету. Поступово ми відходимо від розрізнених комп’ютерів та програм, які працюють автономно. Перед програмістами стоїть завдання створення завершеної екосистеми, яка в режимі реального часу обслуговуватиме комп’ютери користувачів, синхронізуватиме дані акаунтів на пристрої, контролюватиме версії документів, забезпечуватиме повноцінну інтеграцію кожного пристрою у всесвітню мережу.

Зважаючи на вимоги сьогодення, Донецький національний університет імені Василя Стуса, як прогресивний заклад вищої освіти, випускає фахівців ІТ одразу з двох факультетів. На фізико-технічному факультеті – освітня програма «Розробка програмного забезпечення та комп’ютерна графіка», на факультеті математики та інформаційних технологій студенти опановують напрям «Сучасні ІТ та програмування».

З моменту переїзду університету на Поділля, ДонНУ імені Василя Стуса випустив дві сотні бакалаврів та магістрів зі спеціальності «Розробка програмного забезпечення та комп'ютерна графіка» з яких 85% випускників працюють за спеціальністю.

Стусівський університет готує сучасного IT-фахівця, який має широкий набір фундаментальних знань з різних областей математики та інформатики, глибоко розуміти логіку роботи баз даних, мати широкі уявлення про актуальні методи та підходи проектування програмних систем і комплексів. Також є важливим й те, що під час навчання студенти отримують реальний практичний досвід від представників ІТ-компаній.

Ким може працювати випускник:

  • фахівець з розробки програмного забезпечення;
  • QA-engineer;
  • проектувальник баз даних;
  • розробник Web-сайтів, розробник і керівник проекту (Team lead) програміст;
  • вчений в вузах і науково-дослідних установах.

Статистичні дані свідчать, що в середньому українському програмісту 27 років, його заробітня плата коливається від 1500 до 2500$, а досвід роботи становить 4,5 років. Гендерно в ІТ переважають чоловіки, їх наразі – 81,6%. Проте автори дослідження зазначають, що частка жінок постійно зростає. Ще в грудні 2012 року їх було всього лише 7,4%.

Макс Мельник

13 вересня, 2018