В Чернівцях пацієнт вилікувався від COVID-19. Чи вивчатимуть досвід в інших регіонах?

Новини Вінниці / В Чернівцях пацієнт вилікувався від COVID-19. Чи вивчатимуть досвід в інших регіонах?

В Україні в перший пацієнт вилікувався від коронавірусу COVID-19 в Чернівецькій області. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

В Україні перший пацієнт вилікувався від коронавірусу COVID-19. Одужав чоловік з Чернівецькій області. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Пацієнту з Чернівців було зроблено повторний лабораторний аналіз на коронавірус. І він вдруге показав негативний результат. А отже - можемо констатувати офіційно: в Україні є перша людина, яка одужала від коронавірусу», -зазначив Володимир Зеленьский.

У Міністерстві охорони здоровʼя повідомили, що 20 березня пацієнта виписують з лікарні, і він може повернутися додому. За стандартами ВООЗ, людина вважається такою, що одужала та є безпечною для оточуючих, якщо два тести поспіль показують негативний результат.

В Україні офіційно зафіксувано 26 випадків зараження коронавірусом:

- Івано-Франківська область - 1 випадок (летальний). 19 березня в МОЗ підтвердили першу смерть від СOVID-19 в регіоні. Пацієнтка померла через добу після госпіталізації. Жінка тривалий час лікувалася вдома і пізно звернулася в лікарню, перебуваючи вже у важкому стані;

- в Житомирській області - 2 випадки (1 з них летальний). Новий випадок коронавіруса підтвердився 19 березня. Захворів чоловік із Житомира, який недавно повернувся з Австрії. 17 березня в Радомишлі від СOVID-19 померла жінка похилого віку;

- Дніпропетровська область - 2 інфікованих. Перші випадки захворювання коронавірусом на Дніпропетровщині підтвердилися 19 березня у громадян, які недавно були за кордоном. Пізніше в ОДА повідомили про те, що це подружня пара, яка повернулася з Франції. Їх стан задовільний, вони перебувають під наглядом лікарів;

- у Києві - 3 підтверджених випадки. 19 березня стало відомо, що тест на коронавірус дав позитивний результат у чоловіка 50 років, який відвідав Швейцарію.

Трьома днями раніше СOVID-19 в Києві подвердили у хлопця, який контактував з померлою пенсіонеркою з Житомирської області. Також коронавірусом заразилася жінка, котра відпочивала у Франції;

- Київська область - 2 хворих. Коронавірус виявлено у народного депутата Сергія Шахова 17 березня. Наступного дня тест на СOVID-19 виявився позитивним у його дружини.

- Донецька область - 1 інфікований. Перший випадок захворювання коронавірусом у регіоні підтвердився у 52-річного жителя Маріуполя, який нещодавно відпочивав в Єгипті;

- у Чернівецькій області - 15 випадків інфікування. Серед захворілих - троє дітей віком 10 років, 10 і 6 місяців. Всі відчувають себе добре і отримують симптоматичне лікування.

Ймовірно, що захворюваність зростатиме. З наступного тижня можливо запровадження надзвичайного стану. Питання в іншому, а чи вивчають лікарі методику одужання чернівчанина, аби допомогти тим, хто ще захворіє?.. Сподіваємося, що так. 

Марина Карабай

20 березня, 2020