Узимку найкрутішу вінницьку лікарню перетворили на притулок для безхатьків

Новини Вінниці / Узимку найкрутішу вінницьку лікарню перетворили на притулок для безхатьків

Мабуть, украй складна ситуація змусила медиків Вінницької міської лікарні швидкої допомоги публічно скаржитись. Вони стурбовані тим, що заклад перетворився на місце прихистку безхатьків, які до війни взимку грілись у кількох наметах по місту, тепер не мають такої змоги. Намети підлаштовані під Пункти незламності. Безхатьків у важкому стані привозять у лікарню, звідки їх немає куди відправили. Тож лікарі пропонують дещо змінити державну політику…

«Людство ділиться на дві нерівні частини. Менша – лікарі, більша – пацієнти. І ті й другі зацікавлені, щоб обслуговування у медичних закладах було якісним і безпечним. І не з сусідами-безхатьками», - йдеться на Facebook-сторінці Вінницька лікарня швидкої допомоги.

Медики вказують, що «влітку бездомні селяться просто в дворі лікарні, «провідуючи» таких же, як самі».

«Взимку їх привозить з обмороженнями «швидка», підбираючи на вулиці, чи самі намагаються «поселитись» в лікарні на зимівлю. Лікарі таких людей лікують, відмивають, ліки купують часом за свій рахунок, приносять одяг, тримають у лікарні, бо ж немічну людину на вулицю не викинеш. Так триває безкінечно. Це - проблема для медичного персоналу і небезпека для інших хворих, бо якщо у такого бомжа виявляють воші, венеричні хвороби, дерматологічні тощо, які можуть передатися іншим, їх необхідно терміново пролікувати, щоб не допустити зараження інших хворих у лікарні. А чи наша це справа? У травматології треба лікувати травми, в лікарні швидкої допомоги - надавати першу необхідну допомогу і відправляти додому. Але так не виходить», - зазначають у закладі.

У лікарні наголошують, що ГО «Полум’я надії», яке чи не єдине разом з міською радою переймалось бездомними, наразі зайняте більше переселенцями.

«Безхатьки у них можуть поїсти, помитися та перевдягнутися і – увечері знову на вулицю. Місту критично потрібен цілодобовий притулок або принаймні пункт обігріву для осіб без постійного місця проживання. В минулі роки біля Центрального автовокзалу на час морозів МНС завжди ставило намети, де безпритульні могли не тільки зігрітись і поїсти, а й переночувати. І – не обморозитись.

У нас сьогодні 600 Пунктів Незламності з такими ж можливостями. Невже не можна виділити пару наметів для безхатьків? А ми там і медобслуговування вже забезпечили б, не наражаючи на ексцеси звичайних пацієнтів», - вказують медики.