Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операцій

Новини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операцій

У Вінниці на базі Подільського регіонального центру онкології відбувся майстер-клас на тему «Лапароскопічні підходи в лікуванні онкоурологічної патології». Його для вінницьких колег провів професор кафедри хірургії Дніпропетровської медичної академії МОЗ України Роберт Молчанов.

У Вінниці на базі Подільського регіонального центру онкології відбувся майстер-клас на тему «Лапароскопічні підходи в лікуванні онкоурологічної патології». Його для вінницьких колег провів професор кафедри хірургії Дніпропетровської медичної академії МОЗ України Роберт Молчанов.

У Вінниці лікар з Дніпра провів три операції – дві радикальні простатектомії та одну нефропексію (фіксація нирки з приводу її опущення). Асистували прогресивному фахівцеві в області оперативної урології та онкоурології, який навчався лапароскопії закордоном, зокрема в Німеччині, і щороку проводить до 170 операцій цією хірургічною методикою, команда фахівців урологічного відділення ПРЦО.

За словами Роберта Молчанова, радикальні простатектомії (видалення передміхурової залози — одна з найскладніших операцій в урології, переваги її проведення лапароскопічним методом очевидні: для пацієнта така операція менш травматична і дозволяє відновитися і реабілітуватися у найкоротший термін. Для хірургів ендоскопічне оперативне втручання дає можливості кращого бачення і більш широкого доступу до операційного поля.

«Ми оперуємо під збільшенням, маємо можливість краще бачити тканини з якими працюємо. Чого не можна сказати про відкриті операції, під час яких щось робимо на «дотик», за допомогою пальпації. Лапароскопічні методи забезпечують ліпший результат. Але для того, щоб оперувати цим методом, треба потратити певний час на підготовку. Лікар більше витрачає часу, однак пацієнт від цього лише виграє. Більшості пацієнтам цей метод підходить, але укожній групі хворих є 10% , яким протипоказана лапароскопія. Але ж маємо пам’ятати, що будь-яка лапароскопічна операція може бути переведена у відкриту. Коли, наприклад, лікарі побачили ускладнення, яке не можна вирішити під час лапароскопічного доступу», –  каже Роберт Миколайович.

За його словами, потрібно пам’ятати, що лапароскопію майже завжди можна застосовувати, коли пухлину виявлено на 1-2 стадії.

«Якщо захворювання діагностовано вже на 3-4 стадіях, то лапароскопію можна використовувати не завжди, це залежить від органу, який оперується. У більшості випадків, я б сказав, треба виконувати відкриту операцію. Тому вкрай важливо виявляти рак на початкових етапах», – наголошує Роберт Миколайович.

В свою чергу завідувач відділенням онкоурології ПРЦО Руслан Церковнюк зауважив, що на сьогодні вінницький онкоцентр забезпечений сучасною технікою світового рівня, яка дозволяє вінницьким лікарям самостійно проводити подібні надскладні операції.

Головний лікар Подільського регіонального центру онкології, доктор медичних наук Володимир Шамрай відмітив, що опанування прогресивних методів лікування онкоурологічних патологій на сьогодні дуже актуальне. Щороку в урологічному відділенні лікується понад 900 онкохворих та проводиться понад 1000 оперативних втручань. До того ж захворюваність на рак передміхурової залози в останні роки неухильно зростає.

«Рак передміхурової залози є одним з самих загрозливих серед онкологічних захворювань серед чоловічого населення всього світу. В США він знаходиться на першому місці, в Європі посідає 1-2 місце. В  Україні був на четвертій сходинці, згодом на третій, а на сьогодні вже на другій. Тобто спостерігаємо негативну тенденцію. Водночас, радикальна простатектомія – є золотим стандартом лікування локалізованого раку передміхурової залози, і дійсно ефективним способом, тож наші лікарі впроваджують його у практику. Адже сьогодні провідна роль лапароскопії в хірургічному лікуванні онкологічних захворювань – це вже незаперечний факт», – зазначив Володимир Шамрай.

Усі пацієнти, які були прооперовані під час майстер-класу, почуваються добре, каже завкафедрою онкології, променевої діагностики та променевої терапії ВНМУ ім. М.І. Пирогова, доктор медичних наук, доцент, лікар-уролог Олександ Костюк.

«Це лікування, яке відповідає загальноєвропейським стандартам. Тому ми на вірному шляху. Вже на цьому тижні лікарі урологічного відділення Подільського регіонального центру онкології будуть проводити самостійно і лапароскопічну нефропексію і радикальні простатектомії лапароскопічним методом», – підкреслив Олександ Костюк.

Новини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операційНовини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операційНовини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операційНовини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операційНовини Вінниці / Урологи вінницького онкоцентру переймали досвід з проведення лапароскопічних операцій