Українцям заднім числом перерахували пенсії: хто з червня отримуватиме більше

Новини Вінниці / Українцям заднім числом перерахували пенсії: хто з червня отримуватиме більше

У червні українцям збільшать пенсії заднім числом. Перерахунок зробили у квітні, але недоплачені кошти за два місяці пенсіонери отримають лише у червні. При цьому, за підрахунками Мінсоцу, деякі пенсіонери можуть розраховувати на підвищення у розмірі до 1200 грн.

Йдеться не про всіх пенсіонерів, а лише про тих, які працюють та отримують пенсії. Виплата вважається виходячи з двох показників: стажу та зарплати. Але якщо пенсіонер вийшов на заслужений відпочинок та продовжує роботу, його стаж збільшується і він має право на перерахунок.

Такий перерахунок відбувається лише раз на два роки. Тобто якщо ви продовжили працювати на заслуженому відпочинку і з моменту перерахунку (або призначення) пенсії минуло 24 місяці (станом на квітень 2023-го), з червня ви отримуватимете вищі виплати. Збільшення в більшості випадків буде незначним. Одні можуть отримувати на 100 грн. більше, інші – на 1000 грн.

Але з урахуванням, що у червні відшкодують надбавки за квітневу та травневу пенсії, то фактично українці у червні отримають одразу три надбавки, а вже з липня отримуватимуть звичайну підвищену пенсію. Загалом в Україні близько півмільйона працюючих пенсіонерів. Але далеко не кожен із них відчує на собі нововведення. Йдеться лише про тих, кому виплату востаннє підвищували 24 місяці тому.

Олеся Рудницька

4 червня, 2023