Українцям будуть доступні три вакцини від грипу: одна вже пройшла контроль

Новини Вінниці / Українцям будуть доступні три вакцини від грипу: одна вже пройшла контроль

Хоча коронавірус є домінуючим серед усіх інфекцій, адже переважно усі кажуть саме про нього, медики запевняють, що і грип залишається. Він не зник. ВООЗ визначила штами вірусу, які будуть «популярні», а в Україні будуть доступні три вакцини від грипу. Одна з них вже пройшла державний контроль якості, Інші закінчать перевіряти на початку жовтня.

За словами завідувачки відділу організації епіднагляду ЦГЗ МОЗ, цьогоріч ВООЗ прогнозує циркуляцію таких штамів вірусів грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні. Про це повідомляє пресслужба МОЗ

«Цьогоріч на приватному ринку очікується близько мільйона доз вакцин від грипу. Звісно ж, ця кількість може змінюватися залежно від попиту. Цього вдалося досягти завдяки активній співпраці МОЗ і ЦГЗ із представниками фармацевтичного сектору для того, щоби зробити доступними більшу кількість вакцин для українців. До того ж, ЦГЗ уже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів (майже 30 тис. доз). Ми розраховуємо, що медичних працівників (принаймні тих, які працюють у “ковідних” лікарнях) буде щеплено від грипу», — зазначив завідувач відділу імунізації ЦГЗ Олександр Заіка.

У відомстві зазначили, що контроль якості вже пройшла чотирьохвалентна інактивована вакцина від грипу південнокорейського виробника GS Flu Quadrivalent (ДжиСи Флю Квадривалент).

Препарату видано позитивний висновок про відповідність вимогам державним та міжнародним стандартам на 60 600 доз вакцини.

У Державній службі з лікарських засобів і контролю за наркотиками (Держлікслужба) уточнили, що в Україну планується завести близько 200 тисяч доз вакцини GC Flu південнокорейського виробництва.

Ще дві вакцини знаходяться на лабораторному контролі якості. Висновок щодо їх відповідності очікується 3 жовтня 2021 року.

За даними Держлікслужби, це вакцини французького та нідерландського виробників - Influvac і Vaxigrip Tetra. Планується, що в Україну завезуть близько 850 тисяч доз препарату з Франції і близько 200 тисяч доз з Нідерландів.

Всього в цьому сезоні в Україну завезуть 1,25 млн доз вакцин від грипу.

Олеся Рудницька

1 жовтня, 2021