Українським чоловікам, віком 18-60 років, не видаватимуть паспорти за кордоном

Новини Вінниці / Українським чоловікам, віком 18-60 років, не видаватимуть паспорти за кордоном

Уряд України ухвалив рішення, яке вплине на можливість українських чоловіків, віком від 18 до 60 років, отримувати паспорти за кордоном.

Згідно з Постановою уряду від 23 квітня 2024 року, українські чоловіки віком від 18 до 60 років не матимуть можливості отримати паспорт за кордоном. Отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон тепер здійснюватиметься лише у територіальних органах ДМС в Україні, а не через закордонні дипломатичні установи. Це рішення прийняте у зв'язку з прийняттям закону щодо військової служби та мобілізації.

У Міністерстві закордонних справ пояснюють, що консульські послуги МЗС надаються у посольствах та консульствах України, але оформлення паспортів проводиться ДМС. Це призводить до змін у механізмі отримання паспортів за кордоном.

Також зазначається, що подані до 23 квітня заяви на отримання паспортів за кордоном будуть розглянуті в повному обсязі. Обмеження не стосується випадків, коли заявником є неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Щодо чоловіків призовного віку, які тимчасово перебувають за кордоном та оновили свої дані військового обліку в ТЦК, механізм їх подальшого отримання консульських послуг уточнюється. Законопроєкт про військову службу передбачає, що після оновлення даних у ТЦК, громадяни України матимуть доступ до консульських послуг у повному обсязі.

Михайло Білик

25 квітня, 2024