Український дипломат звинуватив Туреччину у придбанні вкраденого Росією зерна

Новини Вінниці / Український дипломат звинуватив Туреччину у придбанні вкраденого Росією зерна

Російські окупанти вивозять захоплене зерно з українських елеваторів. Воно потрапляє не лише на ринок РФ, а й продається за кордон. Туреччина належить до числа країн, що купують зерно, яке Росія вкрала в України. Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

Про це повідомляє Reuters.

Він також звернувся за допомогою до турецької влади та Інтерполу в розслідуванні того, хто причетний до перевезень зерна транзитом через турецькі води.

Раніше стало відомо, що Росія вивезла до Сирії близько 100 тис. тонн украденого в Україні зерна. Його вартість оцінюється у суму понад 40 млн доларів. Для цього Росія використовує три кораблі, один з них балкер «Матрос Позинич».

У травні Міністерство сільського господарства України повідомило, що РФ уже вивезла з окупованих територій щонайменше 500 тис. тонн пшениці. Зерно відправляють або на територію Росію, або вантажать на судна у Криму.

Також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни світу не купувати вкрадене зерно. Такі угоди є незаконними і до того ж фінансують російську агресію в Україні. Країни, які купуватимуть у Росії викрадену в України сільськогосподарську продукцію, можна вважати причетними до злочину викрадення.

Офіційна Анкара поки не відповіла на звинувачення та не відреагувала на ідею з розслідуванням. У той же час Туреччина виконує місії посередника між Україною та РФ для вивезення українського зерна з Одеси та продажу його на світовому ринку задля запобігання голоду.

Олег Верлан

3 червня, 2022