Українські вчені розробили тести для визначення антитіл до COVID-19. У МОЗ планують всіх протестувати

Новини Вінниці / Українські вчені розробили тести для визначення антитіл до COVID-19. У МОЗ планують всіх протестувати

У період тотального дефіциту тест-систем для визначення антитіл до нового типу коронавірусу COVID-19, українські вчені і медики - п'ятими у світі, розробили власні. Дана розробка передбачає застосування методу імуноферментного аналізу, що означає можливість серологічних лабораторій по всій країні тестувати сироватку і плазму крові.

У період тотального дефіциту тест-систем для визначення антитіл до нового типу коронавірусу COVID-19, українські вчені і медики - п'ятими у світі - розробили власні. Дана розробка передбачає застосування методу імуноферментного аналізу, що означає можливість серологічних лабораторій по всій країні тестувати сироватку і плазму крові.

Як повідомляє УНН, оцінкові випробування тест-систем Науково-виробничої компанії "Діапроф-Мед" проводить НМУ імені Богомольця під керівництвом докторки медичних наук, професорки Ольги Голубовської.

У понеділок, 13 квітня, НПК "Діапроф-Мед" вже поінформувала про свою розробку МОЗ, наголосивши, що тест-системи DIA-SARS-CoV-2-NP-IgG відповідають вимогам технічного регламенту (Декларація про відповідність №COV-2020-04). Наявний в Україні лабораторний парк для проведення імуноферментного аналізу дозволяє щодня проводити понад 1 млн подібних досліджень: час реакції становить 2,5 години, кількість одноразового визначення – 96. А виробничі потужності НПК "Діапроф-Мед" дозволяють забезпечити проведення 250 тис. тестів на день.

За словами вітчизняних вчених, отримані результати дозволяють розмістити на ринку першу тест-систему для визначення IgG – антитіл до COVID-19, зокрема, до білка NC, який найменше піддається мутаціям.

У МОЗ ж планують ввести новий вид поголовного тестування як елемент виходу з карантину. Тобто, перед виходом з карантину в Україні буде запроваджено новий вид тестування - ІФА (імуноферментний аналіз). Про це в ефірі ICTV повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Ми розробляємо кроки, як потрібно надалі виходити з карантину. Один з цих методів - введення нового виду тестування: ІФА-тестів, які будуть показувати наявність антитіл, що підтверджує, перехворів людина чи ні. Адже багато людей перехворіють з так званим безсимптомним носійство", - зазначив Ляшко.

За його словами, в Міністерстві охорони здоров'я вживають заходів, щоб не перевантажити систему державних лабораторій.

"Ми проводили переговори з бізнес-мережами, які готові взятися за це тестування. Я думаю, коли з'являться ці тести в Україні, ми відпрацюємо цю методику, і це буде один з елементів виходу з карантину", - розповів Ляшко.

За його словами, зараз також вивчається практика Китаю щодо виходу з карантину.