Українку з сином дістали з-під уламків будинку. Через землетрус у Туреччині та Сирії загинуло понад 23 тисячі людей

Новини Вінниці / Українку з сином дістали з-під уламків будинку. Через землетрус у Туреччині та Сирії загинуло понад 23 тисячі людей

У Туреччині та Сирії тривають роботи по пошуку людей під завалами будівель та розбори завалів. Офіційна кількість жертв стихійного лиха постійно зростає. Так, станом на ранок 11 лютого, у Туреччині внаслідок серії потужних землетрусів загинули понад 20 тисяч осіб. У Сирії кількість жертв перевищує 3,5 тисячі.

Як повідомляє Reuters, тисячі громадян Сирії залишилися без даху над головою, деякі постраждалі досі знаходяться під завалами. Офіційний Дамаск дозволив ООН доправити гуманітарну допомогу через лінію фронту у постраждалі регіони.

У Туреччині внаслідок землетрусів загинули 20 318 громадян. Про це свідчать дані Директорату із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD). Станом на ранок у Туреччині врятовано 80 088 осіб. З постраждалих регіонів евакуювали 91 511 громадян.

Наразі у Туреччині працює загалом 160 860 людей - рятувальників, лікарів, волонтерів та іншого персоналу, залучено 12 026 одиниць техніки.

В ході пошуково-рятувальної операції в Іскендеруні рятувальникам вдалося виявити і дістати з-під уламків зруйнованого землетрусом будинку українку і її маленького сина.

Як повідомляє CNN Turk, група рятувальників уважно прислухалася до кожного уламку і почула голоси людей. Після цього вони почали активно розчищати шлях до них. Так, команді рятувальників вдалося дістатися до Олени Акгель - українки за походженням - і її 4-річного синаі Юкселя. Дитину дістали до утворення серед уламків шляху евакуації. Потім в ході делікатної операції вдалося врятувати жінку. Українку разом із сином передали медикам.

До речі, в ході рятувальної операції у місті Шанлиурфа через 53 години після руйнівних землетрусів врятували з-під завалів однорічну дитину. Після першої допомоги її відвезли в лікарню. Також в Шанлиурфі через 47 годин з-під завалів врятували шестирічного хлопчика. Він поранений, його доставили в лікарню.

Залишилась живою турецька дівчинка, яку дістали з-під завалів через 90 годин після землетрусу. Вона навіть не травмувалася. Крім того, поруч із нею не було помічено дорослих людей.

А в Сирії з руїн житлового будинку врятували цілу сім'ю з трьома маленькими дітьми.

У невеликому сирійському містечку Джіндеріс, неподалік від кордону з Туреччиною, під час розбору завалів зруйнованої внаслідок землетрусу будівлі знайшли новонароджену дівчинку. Її мати, ймовірно, народила під завалами. Дитина була зв’язана пуповиною із жінкою, яка померла. Крихітна дівчинка - єдина, яка вижила в родині. Батько, четверо братів і сестер також загинули.

Олег Верлан

11 лютого, 2023