Україні потрібні протиракетні системи, і вона готова заплатити, а українці здатні вмерти за вільну батьківщину - Зеленський

Новини Вінниці / Україні потрібні протиракетні системи, і вона готова заплатити, а українці здатні вмерти за вільну батьківщину - Зеленський

На зустрічі з іноземними журналістами президент Володимир Зеленський чітко давно зрозуміти, що капітуляція України не можлива, зайти в Київ окупанти зможуть, адже в них «довга» армія, але коли загинуть усі кияни та буде знищено місто, а також через ЗМІ повторив, що ЗСУ потрібні протиракетні системи, і країна готова за них платити.

«Є кілька можливостей закрити небо. Є протиракетна оборона, яку можна надати Україні. Україна знайшла у всіх країнах світу, де це знаходиться, детально, до складів. Ми не просто просили допомоги, ми просили тих, у кого це є. Дайте нам, будь ласка. Потім ми розуміли, що людям складно просто дати. Ми готові це купити, ми готові взяти кредити, ми готові витягнути останні гроші з нашого бюджету та віддати одразу», - зазначив він.

Він також запевнив, що Україна готова сама займатися доставкою систем протиракетної оборони.

«Так само, як і з літаками. Ми знайшли літаки, під які у нас є пілоти. А потім ми знайшли пілотів, які вже готові бути громадянами нашої держави, щоб допомогти Україні», - додав Зеленський.

Нагадаємо, історія з літаками стане епопеєю. США і Польщі вагаються... Путін погрожує, тому там не хочуть ризикувати.

Зеленський пояснив, що українці не здадуться. Київ окупанти можуть зруйнувати, але не зігнути киян та захисників столиці. Окупант порушує усі «правила» війни, керівництво ЗС РФ дало наказ вбивати мирне населення, руйнувати житлові будинки, лікарні та школи.

«Перемога для нас у цій війні - щоб Україна залишилася, українці залишилися, люди щоб були живі, нація ця щоб нікуди не поділася. Але зрозумійте, ми не можемо жити і щодня піднімати російський прапор, співати гімн цієї країни і жити, ми себе з'їмо зсередини. Це не життя, це муки... Тому від діалогу і переговорів, залежить перемога в цій війні. А перемога, я вже сказав, - це зберегти націю. Для мене це перемога. Щоб ми залишилися вільними і з цінностями, які ми відстоюємо», - заявив він.

Також український лідер запевнив, що цілком впевнений у перемозі Ураїни в цій війні, однак важко сказати, коли саме це відбудеться.

«100 відсотків знаємо, що буде перемога, 100 відсотків не знаєм – коли це буде», – зазначив він.

За словами Зеленського, Путін два роки уникав зустрічі та переговорів. Він вважає, якщо зустрілись би, то, можливо, війни не було. Тепер наче Зеленський побачив певне бажання від Москви.

«Ми за останні два роки десятки разів зверталися до РФ, і я жодного разу не чув, що може бути діалог. Наразі десятки тисяч людей загинули, бо РФ не могла підтвердити можливість зустрічі. Сьогодні переговорна група вже почала щось говорити, а не тільки кидати ультиматуми, і це вже принципово інший підхід», – заявив президент.

В Росії підтвердили діалог в відеоформаті.

«Почати 100% мають розпочати із припинення вогню. Це запустить гуманітарні процеси, вивезення людей та доставку продуктів, води, ліків. Це правильний, дипломатичний, сигнал… Процеси проговорюються», – повідомив гарант.

Зеленський розкритикував позицію Заходу щодо переговорного процесу Україна-Росія.

«Я вважаю, що в нього поки недостатньо залучені наші західні партнери, лідери», - сказав він, додавши, що має на увазі гарантії безпеки нашої країни, тому що «просто довіряти Росії в Україні вже не зможуть після такої кривавої війни».

На його думку, крім РФ, такі гарантії безпеки Україні «мають запропонувати й інші». Зеленський сказав, що «з їхнього боку (Заходу) сигнали непогані щодо наших пропозицій».

Також одним з майданчиків для переговорів лідерів країн він бачить Єрусалим.

Підсумуємо. Зеленський наголошує на тому, що українці готові помирати за батьківщину, попри зруйновані окупантом оселі. У свою чергу він готовий йти на переговори та певні поступки. Раніше неодноразово зазначалось, що Україна піти на позаблоковий статус, відмовившись від ідеї вступу у НАТО. Зеленський наполягає на особистій зустрічі з Путіним, який останнім часом максимально обмежив коло тих, з ким спілкується. За його словами, вже відчувається, що в РФ теж не проти перемовин, проте не відмовляються від переліку своїх вимог, які неприйнятні для України.

Олег Верлан

12 березня, 2022