Україна отримає ще 50 млн доз вакцини Pfizer за наступні два роки

Новини Вінниці / Україна отримає ще 50 млн доз вакцини Pfizer за наступні два роки

У МОЗ продовжили контракт із компанією Pfizer на постачання вакцини від Covid-19 з чіткими строками поставок. Про це вчора під час брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Протягом 2022-2023 років Україна отримуватиме по 25 млн доз вакцин щорічно. Вакцина буде використовуватись для проведення додаткових щеплень у разі відповідних рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

«Кожен заслуговує на можливість бути захищеним від Covid-19, використайте своє право бути здоровим. Зробіть щеплення якнайшвидше», – зазначив Ляшко.

Також він зазначив, що наразі в Україні доступні для вакцинації чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac Biotech, Comirnaty від Pfizer-BioNTech та Moderna. За його словами, держава забезпечила вільний доступ до вакцин і дозволила обирати та комбінувати певні імунобіологічні препарати.

«Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики ми дозволили поєднувати: мРНК-вакцини – тобто перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки. Якщо перша доза AstraZeneca, то для другої можна використати вже мРНК-вакцину, тобто Moderna або Pfizer. Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено. Тобто після Coronavac вколоти Moderna або Pfizer поки не рекомендується», – нагадав міністр.

Олег Верлан

24 листопада, 2021