Учасник Другої Світової війни з Вінниччинй зайняв почесне місце в світовому рейтингу асів-танкістів

Новини Вінниці / Учасник Другої Світової війни з Вінниччинй зайняв почесне місце в світовому рейтингу асів-танкістів

Наш земляк, учасник Другої Світової війни з Вінниччини Йон Деген зайняв почесне місце в рейтингу найкращих танкістів світу. Серед 100 танкістів-асів він знаходиться на 41 місці.

Наш земляк, учасник Другої Світової війни з Вінниччини Йон Деген зайняв почесне місце в рейтингу найкращих танкістів світу. Серед 100 танкістів-асів він знаходиться на 41 місці.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав письменник Вадим Вітковський.

Йон Деген народився в місті Могилів-Подільському, його біографія схожа на пригодницький роман, одна з найтрагічніших сторінок якої – війна.

Хлопець був призваний до армії Могилів-Подільським МВК 25 червня 1941 року. Бойове хрещення прийняв під Вапняркою.

На Черкащині підрозділ, в якому воював Йон, потрапив в оточення. 19 днів військові пробиралися по окупованій території із сутичками та рукопашними боями. Був поранений, потрапив у шпиталь.

Після виписки і кількох місяців підготовки став танкістом. Брав участь у Білоруській наступальній операції 1944 року. У червні 1944-го він призначений командиром танка у 2-гу окрему гвардійську танкову бригаду.

Згодом - командир танкового взводу; командир танкової роти (T-34-85), гвардії лейтенант. За час участі в бойових діях у складі 2-ї окремої гвардійської танкової бригади екіпажем Йоном Дегеном зинищено 12 німецьких танкiв (з них: 1 «Тигр», 8 «Пантер») і 4 САУ (з них 1 «Фердинанд»).

Зазначимо, що у списку танкістів-асів Другої світової війни, складеному російськими істориками, Йон Деген займає 52 місце, і на його рахунку 16 перемог, тобто знищених танків особисто, або у складі екіпажу.

Така різниця у кількості перемог та місців в рейтингу, скоріше за все пов‘язана із критеріями підрахунків, які використовували експерти.

Історики також зазначають, що підрахунок персональних перемог в радянських танкових військах практично не вівся, за винятком окремих з'єднань. Серед яких називають 1-у гвардійську танкову бригаду та 10-й гвардійський танковий корпус. Наш земляк, як відомо, в цих частинах не воював.

Тож у більшості випадків дані неповні, і число знищених танків могло бути більшим, так як дані занижувалися.

Заниження числа перемог було пов'язано з системою виплат за кожен знищений танк: для виключення приписок і щоб уникнути надмірних виплат за фіктивно знищені танки.

В якості джерел інформації використовуються, як правило, виписки з нагородних листів, бойові донесення, спогади очевидців. 

Фото з відкритих джерел

 

Марина Карабай

7 травня, 2020