У зруйнованому Маріуполі окупанти встановили пам'ятник бабусі з червоним прапором

Новини Вінниці / У зруйнованому Маріуполі окупанти встановили пам'ятник бабусі з червоним прапором

Обман і символи – вся сутність російської пропаганди. Попри численні невдачі на фронтах росіяни знайшли черговий міф для своєї перемоги. Таким символом стала бабуся з червоним прапором, яка з ним вийшла у двір зустрічати українських військових. Росіяни підхопили ідею. Спочатку у Бєлгороді, а тепер і у зруйнованому Маріуполі вони виставити нашвидкоруч зроблені з пластику пам’ятники бабусі з прапором неіснуючої країни.

Відео від українських військових, на якому їх зустрічає бабуся із радянським прапором, стало хітом російської пропаганди. Літня жінка заявила, що дуже чекала їх і «молилася за Путіна і за весь народ». Старенька переплутала їх з росіянами. Військові пояснили, що українці, передали продукти, а червоний стяг кинули на землю, що образило жінку. Вона сказала, що з цим прапором її «діди воювали». Військові пробували пояснити, що зараз під цим прапором вбивають українців. Сільській пенсіонерці на вигляд понад 80 років, і їй складно було зрозуміти, що таке може бути. Втім у Росії з бабусі зробили «символ перемоги». По суті, неіснуючого СРСР на мозок літніх людей.

У російському Бєлгороді 3 травня встановили пам'ятник «українській бабусі з радянським прапором». Він з'явився біля кінотеатру «Перемога». За словами мера Антона Іванова, відразу після встановлення жителі почали залазити на скульптуру, тому влада прибрала «бабусю» і шукатиме для неї більш безпечне нове місце, де з «символом» люди «не зможуть контактувати».

Бєлгородський пам’ятник виготовлений за кошти місцевого підприємця з пластику. Прибрали його вже 4 травня. У мерії заявили, що шукатимуть для скульптури «нове місце». Адже якщо пошкодять, буде не зручно.

Ідея на стільки сподобалась пропагандистам, що 4 травня бабуся зявилась у знищеному окупантами українському Маріуполі.

Відкриття приурочили до візиту високопосадовців. На камери «бабусю» показали під час приїзду нового путінського куратора Донбасу Сергія Кирієнка.

Пам'ятник встановили в одному з небагатьох уцілілих куточків міста. Кадр зробили так, щоб росіяни могли повірити, що у Маріуполі нібито все гаразд, і знову клюнули на гачок пропаганди.

У мережі також опублікували фото візиту Кирієнка. У місті він зустрівся з ватажком «ДНР» Денисом Пушиліним і потис руки солдатам російської армії. На фоні можна помітити крани маріупольського порту та розбиту обстрілами висотну будівлю.

Також у зруйнованому Маріуполі мешканцям, які залишились, пропонують працювати за їжу на розібранні завалів. Адже окупанти планують провести там «урочисті заходи» на 9 травня. Саме у знищеному за два місяці Маріуполі, а не в уцілілому Донецьку, який за версію Кремля 8 років обстрілювали. Сергій Кирієнко відповідатиме за відповідну «картинку».

Олег Верлан

5 травня, 2022