У жовтні минулого року ЗСУ невдало спробували відбити ЗАЕС

Новини Вінниці / У жовтні минулого року ЗСУ невдало спробували відбити ЗАЕС

Зволікання з контрнаступом ЗСУ пояснюється ретельною підготовкою та тим, що цього разу операція має бути вдалою. Наприкінці минулого року наразі відомо про кілька спроб українських військових захопити ділянки на лівому березі Дніпра, які не досягли успіху. Це і десантування на Кінбурнську косу, і поблизу Енергодара на Запоріжжі.

Як нині пише британська Times, наприкінці жовтня чиновники окупаційних адміністрацій і Міноборони РФ повідомляли про те, що ЗСУ спробували висадити десант і штурмувати ЗАЕС, а офіційний Київ не визнав спроби штурму. Журналістам видання вдалось зібрати інформацію про ту невдалу операцію.

Як пише газета, територію станції росіяни використовували для обстрілів Нікополя та Марганця. У ніч на 19 жовтня близько 600 українських військових на 30 катерах, забитих зброєю, зокрема великокаліберними кулеметами, гранатометами MK-19 і протитанковими засобами, спробували висадитися на лівий берег Дніпра.

«Ідея полягала в тому, що в бою зможе брати участь тільки піхота. Вони не зможуть застосувати проти нас артилерію, оскільки це атомна станція», – цитує Times одного з військових.

Однак окупанти чинили неочікуваний опір.

«Поки катери спецназу перепливали Дніпро, українські військові почали обстрілювати позиції росіян, зокрема за допомогою ракетних систем HIMARS. У підсумку тільки невеликій групі українських військових вдалося дістатися до берега. Вони вступили в тригодинну перестрілку з російською армією на околиці Енергодара, але потім змушені були відступити», – пише видання.

Український військовий розповів, що росіяни побудували дуже щільну оборону та все замінували.

«Коли ми почали наближатися, вони навіть підтягнули танки й артилерію і почали обстрілювати нас прямо на воді», – пояснив він.

Times зазначає, що через ризик витоку радіації подібна спроба силового штурму викликає питання навіть в українських чиновників, які переконані в необхідності повернути Запорізьку АЕС під контроль Києва.

Глава українського «Енергоатому» Петро Котін висловив припущення, що повернути ЗАЕС вдасться, якщо українська армія зможе просунутися на південь, у бік Криму і Мелітополя.

«Це єдиний варіант (повернути електростанцію – ред.) без безпосереднього обстрілу і прямого наступу на територію станції. Дуже небезпечно робити такі речі (вести вогонь – ред.) поруч із ядерними матеріалами», – сказав посадовець.

Олег Верлан

8 квітня, 2023