У ВООЗ оновили рекомендації стосовно носіння масок. Що змінилося?

Новини Вінниці / У ВООЗ оновили рекомендації стосовно носіння масок. Що змінилося?

Аби приборкати поширення COVID-19 у ВООЗ рекомендують продовжувати носити людям тканинні, немедичні маски в громадських місцях. Також у всесвітній організації охорони здоров'я відзначають, що самі по собі маски не захищають від COVID-19. Їх потрібно використовувати, не забуваючи про фізичну дистанцію одне від одного та обов'язкову гігієну рук.

Аби приборкати поширення COVID-19, у ВООЗ рекомендують продовжувати носити людям тканинні немедичні маски в громадських місцях. Також у Всесвітній організації охорони здоров'я відзначають, що самі по собі маски не захищають від COVID-19. Їх потрібно використовувати, не забуваючи про фізичну дистанцію одне від одного та обов'язкову гігієну рук.

Згідно нових рекомендацій ВООЗ, обов'язкове носіння масок є виправданими, хоч необхідність широкого їх використання для обличчя досі не підтверджена прямими науковими даними.

Отже, ВООЗ рекомендує носити маски:

  • в громадських місцях, таких як магазини, на роботі, під час публічних чи масових заходів, а також в закритих приміщеннях, таких як школи або церкви;
  • у закритих комунах, де мешкає багато людей, наприклад у таборах біженців та базах відпочинку;
  • у громадському транспорті.

Якою має бути маска?

У ВООЗ нагадують, що медичні маски повинні носити лише працівники охорони здоров'я і люди з груп ризику. Медична маска не захищає людину від коронавірусу, але вона може захистити оточуючих, якщо ця людина є носієм вірусу. Про це на брифінгу заявив заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Всім іншим варто використовувати немедичні або тканинні маски виготовлені з матеріалів, які вловлюють краплі, але є легкими для дихання та які можна прати при температурі 60 градусів. Але необхідно уникати еластичних матеріалів, оскільки розтягнення може збільшити розмір дірок через які вірус легко потрапить до організму людини.

Маска має мати три шари, включаючи внутрішній шар, що поглинає рідину та синтетичний зовнішній шар, що не вбирає воду.

Зі свого боку генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус акцентував увагу на тому, що тканинні маски слід правильно чистити та носити. Адже, часто поправляючи їх брудними руками, люди наражаються на ризик зараження. Адже лише носіння масок не зможе зупинити пандемію та не повинне створювати у людей хибне відчуття безпеки.

Ірина Заіковата

9 червня, 2020