У вінницьких церквах вірянам дозволяють сидіти. ПЦУ пропонує навіть не зачиняти храми

Новини Вінниці / У вінницьких церквах вірянам дозволяють сидіти. ПЦУ пропонує навіть не зачиняти храми

У храмах, які підпорядковані ПЦУ, під час служіння дозволяється сидіти. Така практика розповсюджується на Спасо-Преображенський собору у Вінниці та інші храми у обласному центрі, райцентрах та селах.

У храмах, які підпорядковані ПЦУ, під час служіння дозволяється сидіти. Така практика розповсюджується на Спасо-Преображенський собору у Вінниці та інші храми в обласному центрі, райцентрах та селах.

«У храмах єдиної помісної Православної Церкви України сидіти не заборонено. У всіх наших церквах, зокрема в сільських, можна побачити спеціальні лавки, на яких можуть присісти всі, хто цього потребує або бажає. У храмах великих міст, зазвичай, лавки та стільці стоять лише біля стін, щоб не зменшувати його вміщуваність, бо для міст це доволі актуальна проблема, особливо під час великих святкових богослужінь», - зазначається на сторінці ПЦУ у Facebook.

Але… В окремих випадках вірянам радять все ж таки стояти. Більш того, в ПЦУ зазначають, що храми мають бути відкриті у будь-який час, аби людина завжди мала змогу поспілкуватися з Богом.

«Найважливіше в молитві – не стояння чи сидіння, а наше відкрите серце, сповнене віри і любові до свого Творця. Отже, заходьте до храму в будь-який час і спілкуйтеся з Богом так, як вам зручно. Єдине, що варто зауважити: під час особливо важливих моментів богослужіння (читання Євангелія або Євхаристійного канону як центральної частини Божественної літургії) варто стояти. Стояння – ознака великої пошани», - вказують на сторінці ПЦУ у Facebook.

Олеся Рудницька

21 червня, 2019