У Вінницькому художньому музеї експонуються види старої Єрусалимки

Новини Вінниці / У Вінницькому художньому музеї експонуються види старої Єрусалимки

З 21 червня до середини липня у Вінницькому обласному художньому музеї триватиме виставка графічних робіт художника Михайла Лошака «У просторі Вінниці». Вона присвячена 100-річчю від дня народження митця.

З 21 червня до середини липня у Вінницькому обласному художньому музеї триватиме виставка графічних робіт художника Михайла Лошака «У просторі Вінниці». Вона присвячена 100-річчю від дня народження митця.

Вінницького художника знають, як графіка радянської доби, відомого зокрема через картини з видами старої Єрусалимки (району у Вінниці, де колись проживали євреї – Авт.).

На виставці представлено 27 графічних робіт створених митцем у 1960 – 1990-ті роки. Місцеві мистецтвознавці поділили його роботи на чотири тематичні групи: натюрморти, портрети, міські пейзажі Єрусалимки і пастельні пейзажі.

За словами завідувача науково-дослідним відділом образотворчого мистецтва ВОХМ Сергія Мортко, серія робіт «Легенда про Вінницьку Єрусалимку» була створена художником на основі спогадів про один із найколоритніших вінницьких районів.

«Ці роботи віддзеркалюють любов художника до мальовничих околиць рідного міста, побуту і звичаїв єврейського народу, з яким нерозривно пов’язана історія Вінниці. Ця унікальна серія стала лейтмотивом усього творчого життя художника. Адже її задум народився у далекому 1935 році, а останні аркуші датовані 1993 роком», - говорить він.

Художник залишив по собі велику творчу спадщину, значна частина якої зберігається у Вінницькому обласному художньому музеї (близько 300 предметів), музеях України та приватних колекціях.

Михайло Лошака знають як постійного учасника обласних, республіканських, все союзних та міжнародних мистецьких виставок. Його твори експонувались у Польщі, Франції, США. Саме у США минули і останні роки життя та творчості митця.

Довідка:

Михайло Цальович Лошак народився 1 червня 1918 року у Вінниці.  1940 року закінчив Одеське художнє училище ім. Б. М. Грекова. Упродовж 1940-1941 років навчався у Всеросійській академії мистецтв у Ленінграді (нині Санкт-Петербурзький Державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Ю. Рєпіна). Він є учасником Другої світової війни. У 1950-1960-ті роки працював на Вінницькому художньо-виробничому комбінаті. У 1970 році був обраний членом Національної Спілки художників України. Працював у галузі станкової графіки.

Олександра Мруг

26 червня, 2018