У Вінницькому апеляційному суді повторно слухатимуть справу інваліда Гришка, який нібито вдома вбив нападника

Новини Вінниці / У Вінницькому апеляційному суді повторно слухатимуть справу інваліда Гришка, який нібито вдома вбив нападника

П’ять років триває судовий процес над Анатолієм Гришком з с.Качанівка Вінницької області, якого обвинувачують у навмисному вбивстві односельчанина, коли той вдерся у будинок. У справі багато суперечностей. У Верховному суді її відправили на повторний розгляд. Наразі «справу Гришка» вдруге слухатимуть у Вінницькому апеляційному суді (ВАС).

П’ять років триває судовий процес над Анатолієм Гришком з с.Качанівка Вінницької області, якого обвинувачують у навмисному вбивстві односельчанина, коли той вдерся у будинок. У справі багато суперечностей. У Верховному суді її відправили на повторний розгляд. Наразі «справу Гришка» вдруге слухатимуть у Вінницькому апеляційному суді (ВАС).  

Друг обвинуваченого директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розповідає деталі та звертає увагу на протиріччя. Так, 8 лютого 2017 року о першій годині ночі в двері будинку Анатолія Гришка у Качанівці Хмільницького району постукала заплакана сусідка – Наталя Провізіон. 

«Жінка босою по снігу прибігла шукати захисту, на її обличчі була кров, в очах скалок скла від розбитого вікна, вона заходилася в істериці. Побив її знайомий – Юрій Пугач. Пугач наздоганяв свою жертву і сам почав вдиратися в будинок Гришка», - пояснює Кулик.

За його словами, неочікуваний гість знаходився у нетверезому стані. Вдома у Анатолія відбулася сутичка. Господар захищався. Як вказує Кулик, оскільки Анатолій інвалід по зору з дитинства (геміпарез), вночі фактично сліпий, він схопив перше, що потрапило в руку – дрючок, і кілька разів гепнув ним Пугача.

«З двору Гришка Ю.Пугача забрали родичі останнього. І ось тут починається найцікавіше. Ніхто не бачив ран на голові Пугача, ні свідок, ні поліція, яка потім прибула на місце ймовірного злочину. У подвір’ї Гришка ніхто не надавав допомогу Пугачу і не викликав швидку, він сам цього не вимагав. Поліція Пугача оглянула і відпустила з родичами, забравши куртку потерпілого з незначними слідами крові.  

Проте, Юрій Пугач помер в КУ «Хмільницька центральна районна лікарня» того ж дня. Попри те, що він вночі був п’яним (про що свідчать свідок та люди, які його бачили у той день), експертиза «не показує» слідів алкоголю в крові», - вказує друг обвинуваченого. 

У вироку суду першої інстанції зазначається, що «смерть постраждалого настала від відкритої черепно-мозкової травми». Натомість, очевидці стверджують, що в лікарні Пугач був ще живий і, навіть, кидався на лікарів. Що насправді стало причиною смерті постраждалого, удари дрючком чи щось інше, не відомо.

Хмільницький міськрайсуд 23 березня 2018 року у вироку вказує, що Гришко «умисно заподіяв тяжкі тілесні ушкодження, із перевищенням меж необхідної оборони» і дає 7 років ув’язнення. Апеляційний суд Вінницької області 27 липня 2018 року – 2 роки обмеження волі. Хоча логічно було б перекваліфікувати на вбивство з необережності чи самозахист…

Анатолія Гришка садять до колонії, де він перебував 5 місяців – поки не був звільнений за станом здоров’я. Саме адміністрація колонії писала клопотання про звільнення Гришка.

Окрім того, 24 липня 2019 року касаційна палата Верховного Суду ухвалила рішення про скасування вироків Хмільницького міськрайонного суду та Апеляційного суду Вінницької області.

Повторний розгляд справи відбувся в тому ж Хмільницькому міськрайсуді 30 березня 2021 року. Всі аргументи захисту, постанова Верховного Суду, експертизи та слідчі експерименти суддя не взяла до уваги. Повторно справу у ВАС слухатимуть 23 червня о 14.00.

У Кулика є власна версія того, чому так жорстко покарали друга та соратника. За його словами, той з 2014 року боровся «з місцевими чиновниками та бюрократами», а  смерть Пугача стала приводом «закрити» Анатолія й остаточно «зняти проблему» у Качанівці.

Олег Верлан

8 червня, 2021