У Вінницькому апеляційному суді надали повний текст рішення щодо арешту американського добровольця, якого в США можуть стратити

Новини Вінниці / У Вінницькому апеляційному суді надали повний текст рішення щодо арешту американського добровольця, якого в США можуть стратити

Ситуація з громадянином США Крейґом Ланґом, якого заарештовано у Вінниці за рішенням суду, надула розголосу національного масштабу. Переважно у ЗМІ дивуються позицією Феміди, адже людина захищала незалежність нашої держави, а в Америці його можуть стратити за звинуваченнями у подвійному вбивстві. Проте у вінницькому суді виклали підстави для прийняття такого рішення людині, на яку, вірогідно, чекає екстрадиція.

Ситуація з громадянином США Крейґом Ланґом, якого заарештовано у Вінниці за рішенням суду, набула розголосу національного масштабу. Переважно у ЗМІ дивуються позицією Феміди, адже людина захищала незалежність нашої держави, а в Америці його можуть стратити за звинуваченнями у подвійному вбивстві. Проте у вінницькому суді виклали підстави для прийняття такого рішення людині, на яку, вірогідно, чекає екстрадиція.

Нагадаємо, у Вінниці суд арештував терміном на 60 діб американського добровольця. Резолютивну частину рішення суд оголосив 8 жовтня, а 11-го на сайті Вінницького апеляційного суду з’явився повний текст ухвали про екстрадиційний арешт громадянина США Крейґа Ланґа. В ній Вінницький апеляційний суд виклав мотиви рішення.

«Слідчий суддя дійшов безпідставного висновку про необхідність застосування щодо підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, оскільки відсутні обставини, які гарантують запобігання його втечі», – йдеться в документі.

Апеляційний суд встановив, що Крейґ Ланґ приїхав в Україну у травні 2015 року. 10 місяців брав участь в АТО у складі «Правого сектору». З 16 березня по 29 квітня 2016-ого служив за контрактом у Збройний силах України. Чому розірвав договір, пояснювати відмовився.

Офіційної інформації про те, чим підозрюваний займався до затримання, немає. За його словами, був волонтером. Однак, що саме робив і де в той час проживав, суду не розповів. Натомість штемпелі в паспорті чоловіка свідчать: із 2015 року в Україну в’їжджав вісім разів.

На судовому засіданні Крейґ Ланґ також повідомив, що не пам’ятає, як довго проживає зі своєю нареченою. Упродовж кількох місяців постійно мешкав із нею у Києві, поки його не затримали. Квартиру ж у Вінниці пара винайняла, аби підозрюваному можна було обрати запобіжний захід – домашній арешт.

Суд вважає, що ці обставини заперечують міцність соціальних зв’язків Крейґа Ланґа в Україні. Відтак існує ризик його можливої втечі. Це не заперечує й участь чоловіка в антитерористичній операції на сході нашої держави. Тому апеляційна інстанція й скасувала ухвалу першої про цілодобовий домашній арешт і застосувала щодо Крейґа Ланґа екстрадиційний арешт». 

Олеся Рудницька

13 жовтня, 2019