У Вінницько-Барській єпархії ПЦУ відповіли Московському патріархату: «Забувайте мову ультиматумів»

Новини Вінниці / У Вінницько-Барській єпархії ПЦУ відповіли Московському патріархату: «Забувайте мову ультиматумів»

На Вінниччині тривають «церковні» конфлікти. На заклик протягом двох тижнів «покаятися», який пролунав від Вінницької єпархії УПЦ МП до кліриків ПЦУ, публічно відповіли. У Вінницько-Барській єпархії ПЦУ пояснили, що пора забувати «мову ультиматумів», а погрози відлучення від сану є нікчемними.

На Вінниччині тривають «церковні» конфлікти. На заклик протягом двох тижнів «покаятися», який пролунав від Вінницької єпархії УПЦ МП до кліриків ПЦУ, публічно відповіли. У Вінницько-Барській єпархії ПЦУ пояснили, що пора забувати «мову ультиматумів», а погрози відлучення від сану є нікчемними.

Нагадаємо, як писав NaПарижі 12 червня на офіційному сайті місцевої єпархії Московського патріархату опубліковано звернення до 20 священиків ПЦУ з «ультиматумом» - або вони покаються, або їх відлучать.

Відповідь не забарилася. У прес-службі Вінницько-Барській єпархії ПЦУ навели історичне обґрунтування канонічності Православної церкви України та пояснили, що в ієрархів РПЦ «немає канонічного права судити ієрархів та духовенство Автокефальної Помісної Православної Церкви України і тим більше позбавляти їх сану».

«В зв’язку із цим, нікчемними з канонічної точки зору є як накладені раніше єпископом УПЦ(МП) на кліриків УПЦ(ПЦУ) покарання у вигляді заборони у служінні, так і нинішній ультиматум, який опублікований на сайті Вінницької єпархії УПЦ(МП)», - зазначається на офіційному сайті місцевої єпархії ПЦУ.

Також прес-служба навела аналіз «ультиматуму» Московського патріархату. У ньому зазначається, що публікація є «не закликом до покаяння, а, швидше, актом публічної помсти священикам», а також «актом залякування священиків і вірян, які, будучи патріотами Православної Церкви і своєї країни, з різних причин сьогодні ще залишаються у Московському патріархаті».

Також у єпархії ПЦУ вказують на те, що «цей ультиматум став черговою краплею у хвилі ненависті, погроз, залякувань і проклять, яку відчули на собі священики і віряни, які приєдналися до ПЦУ» та пояснюють, що «прикро, що ці погрози і прокляття лунають з уст тих, хто є священиками Божими і чадами Христової Церкви».

«На жаль, Московський патріархат в Україні звик розмовляти мовою ультиматумів, уникаючи як конструктивних дискусій з опонентами, так і виваженого осмислення екклезіологічних проблем у дусі Євангелія. Це стало головною причиною невдач його ієрархії у подоланні розколу в українському Православ’ї, який тривав кілька десятиліть. І саме це є основною причиною численних конфліктів між представниками Московського патріархату та громадянським суспільством у цілому», - зазначають у прес-службі.

У ПЦУ наголошують, що «можливо нашим братам, які знаходяться у єдності з Московським патріархатом, варто спробувати побудувати діалог по-іншому, якщо вони справді бажають миру і єдності між православними в Україні?»

Олег Верлан

14 червня, 2019