У Вінницькій облраді замість двох хочуть на голосування запропонувати єдиний проєкт рішення щодо УПЦ Московського патріархату

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді замість двох хочуть на голосування запропонувати єдиний проєкт рішення щодо УПЦ Московського патріархату

Постійна комісія з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Вінницької облради доопрацювала проєкт рішення щодо діяльності УПЦ в єдності з Московським патріархатом на території Вінниччини.

Про це повідомляє пресслужба обласної ради.

Засідання профільної постійної комісії щодо проєкту рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфери свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Вінницької області» відбулось 17 квітня.

Проблема у тому, що було зареєстровано два звернення до центральних органів влади щодо діяльності Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом – від керівників фракцій політичних партій «Українська Стратегія Гройсмана» Олександра Хом’яка та «Європейська солідарність» Андрія Гижка.

«Голова постійної комісії Наталія Замкова зазначила, що звернення пропонується об’єднати, а проєкт рішення подати від постійної комісії», - зазначають в облраді.

Тобто варіант майже компромісний.

«Обидва звернення були надіслані депутатам для ознайомлення. Пропонуємо об’єднати їх та викласти назву і сам проєкт рішення в новій редакції. Ми – представники різних фракцій та різних партій, але, впевнена, нас об’єднує одна думка. Тож пропонуємо ухвалили доопрацьований проєкт рішення зі змінами – від постійної комісії», – зазначила Наталія Замкова. 

Проєкт рішення передбачає:

1. Схвалити звернення Вінницької обласної Ради 8 скликання до Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду проектів законів України «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» (реєстр. № 8221 від 23.11.2022 року) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (реєстр. № 8371 від 19.01.2023 року), що додається.

Минулого року дещо подібне вже приймали.

2. Припинити договори оренди нерухомого майна, земельних ділянок та заборонити будь-яке користування майном (в т. ч. договори про спільну діяльність), що є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Вінницької області з релігійними організаціями Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом та іншими релігійними організаціями афілійованими із центрами впливу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України у державі, що здійснює військову агресію проти України.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про майно, яке перебуває у користуванні релігійних організацій без законних підстав, а також в організацій, які перебувають поза законом.  

3. Рекомендувати Вінницькій обласній військовій адміністрації здійснити комплекс заходів з проведення інвентаризації земельних ділянок та наявних релігійних споруд, що перебувають у державній, комунальній та приватній власності і передані в користування релігійним організаціям Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом та іншим релігійним організаціям афілійованим із центрами впливу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України у державі, що здійснює військову агресію проти України.

Фактично ця робота проводиться.

4. Надіслати копію цього рішення та звернення до Верховної Ради України, Вінницької обласної військової адміністрації, до обласних рад та до районних, міських, селищних, сільських рад Вінницької області.

Депутати доопрацьований проєкт рішення підтримали одноголосно та рекомендували голові обласної Ради внести його на розгляд сесії.

У соцмережах від депутатів вимагали «заборонити» УПЦ МП на Вінниччині. Повноваження облради не дозволяють це реально здійснити. Проте депкорпус може ініціювати повернення нерухомості.   

Олег Верлан

17 квітня, 2023