У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)

У сесійній залі Вінницької облради на депутатських місцях уже встановлено планшети, нові кнопки для голосування та набагато якісніші мікрофони для виступів з місця, ніж було до цього. Наразі працюють лише мікрофони, але голова облради Анатолій Олійник сподівається, що випробувати нову систему для голосування вдасться уже на найближчій сесії, що запланована на четвер, 26 вересня.

У сесійній залі Вінницької облради на депутатських місцях уже встановлено планшети, нові кнопки для голосування та набагато якісніші мікрофони для виступів з місця, ніж було до цього. Наразі працюють лише мікрофони, але голова облради Анатолій Олійник сподівається, що випробувати нову систему для голосування вдасться уже на найближчій сесії, що запланована на четвер, 26 вересня. Залишається сподіватися, що вінницькі обранці будуть задоволені.

Основною «фішкою» нової «Ради» стане сенсорна кнопка, тобто проголосувати за себе і кількох сусідів депутатам уже не вдасться. У середу систему мають повністю протестувати.

За словами Анатолія Олійника, тендер на встановлення системи виграла фірма «ТРІАК», яка була автором і попередньої «Ради-В».  

«Тому вона добре захищена. Але ми будемо просити в новому бюджеті передбачити кошти для експертизи цієї системи, щоб із цими всіма питаннями уже вийти на фініш – говорить Анатолій Олійник. - У нас буде сенсорна кнопка для того, щоб двома пальцями голосувати протягом усього звукового сигналу. На цю сесію ми ще скористаємось паперовими носіями, а вже після сесії проведемо якийсь день навчання для того, щоб можна було перейти на електронні носії в роботі із документами, проектами рішень тощо».

Зараз на робочих місцях депутатів уже є планшети, а з правого боку від них – по три кнопки для голосування: «за», «проти» та «утримався». З лівого боку має бути сенсорна кнопка, - показує заступник голови облради Михайло Кременюк.

За його словами, до інтернету буде підключено лише планшет, а не сама система голосування - задля її захищеності. А от як використовувати доступ до мережі: переглядати новини, «тусуватись» у соцмережах чи на інших «цікавих» сайтах – це вже буде на совісті депутатів.

Обійшлася ж нова система для голосування обласному бюджету майже 3 мільйони гривень.

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінницькій облраді встановили сенсорні кнопки та планшети: як тепер голосуватимуть депутати (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

23 вересня, 2019