У Вінницькій міськраді закликають центральну владу відкрити процедуру альтернативного електрозабезпечення, скасувавши монополію обленерго

Новини Вінниці / У Вінницькій міськраді закликають центральну владу відкрити процедуру альтернативного електрозабезпечення, скасувавши монополію обленерго

Депутати Вінницької міської ради звернулись до центральних органів влади щодо необхідності внесення змін до кодексів системи передачі та розподілу електроенергії. Питання є актуальним принаймні для Вінниці, адже дозволить забезпечити нові підприємства електропостачанням на вигідних для них умовах, що значно підвищить привабливість міста для потенційних інвесторів, особливо – для міжнародних.

Депутати Вінницької міської ради звернулись до центральних органів влади щодо необхідності внесення змін до кодексів системи передачі та розподілу електроенергії. Питання є актуальним принаймні для Вінниці, адже дозволить забезпечити нові підприємства електропостачанням на вигідних для них умовах, що значно підвищить привабливість міста для потенційних інвесторів, особливо – для міжнародних. 

Нагадаємо, у Вінниці реалізується перший в Україні проєкт, який кардинально вирішує проблеми енергозабезпечення учасників трьох індустріальних парків та надалі стане поштовхом для розвитку усієї мережі вітчизняних індустріальних парків.

Він полягає у тому, що група компаній KNESS безкоштовно під’єднуватиме підприємства індустріальних парків до мереж електропостачання та надаватиме послуги з розподілу електричної енергії. 

Для забезпечення технічної можливості реалізації цього проекту група компаній KNESS планує інвестувати у будівництво системи енергетичної інфраструктури близько 250 млн грн.

Щоб інвестор мав можливість оформити усі необхідні документи, НКРЕКП мала схвалити рішення щодо внесення змін в кодекси системи передачі та розподілу в частині реалізації малих систем розподілу для електрозабезпечення індустріальних парків. Але, на жаль, цього не сталось, і реалізація проекту компанії KNESS наразі під загрозою.

Тому сьогодні, 30 квітня, депутати міськради звернулись до керівництва держави щодо вжиття заходів для  законодавчого врегулювання діяльності малих систем розподілу електроенергії, що створить конкурентні умови приєднання до електромереж, матиме значний поштовх для розвитку індустріальних парків в Україні, забезпечить притік іноземних інвестицій в Україну та стале економічне зростання. 

«На сьогоднішній день по складності підключення до електроенергії Україна знаходиться на 128 місці в світі. Це створює великі перепони для інвестиційної привабливості в цілому України і нашого регіону зокрема. За підключення до електроенергії потрібно заплатити дуже великі кошти монополісту. Але ще в 2017 році було прийнято Закон щодо малих систем розподілу електроенергії. В лютому цього року ми з вінницькою компанією KNESS підписали Меморандум щодо реалізації пілотного проекту і будівництва відповідної електроінфраструктури на території трьох індустріальних парків», - зазначив міський голова Сергій Моргунов. 

За його словами, компанія разом з Вінницькою міською радою проводила перемовини з НКРЕКП щодо початку цього процесу.

«Але, на жаль, на сьогодні цей напрямок заблокований. Тому ми звертаємось до керівництва держави – розблокувати цей процес в рамках Закону, який було прийнято 2017 році. НКРЕКП має привести у відповідність регуляторну базу, внести необхідні зміни до підзаконних актів щодо малих систем розподілу електроенергії. Це дасть можливість створювати нові робочі місця, залучати інвестиції  та підвищувати інвестиційну привабливість нашого регіону» - підкреслив мер.

З текстом ухваленого звернення можна ознайомитись тут.