У Вінницькій міськраді відповіли на петицію щодо розірвання договору оренди ділянки біля підніжжя Замкової гори

Новини Вінниці / У Вінницькій міськраді відповіли на петицію щодо розірвання договору оренди ділянки біля підніжжя Замкової гори

Після того, як ПП «Укрпромтех» пошкодив частину Замкової гори у Вінниці, нібито розчищаючи її від сміття, до міськраді подали петицію щодо дострокового розірвання договору з орендарем земельної ділянки у підніжжя пагорбу. І 15 вересня у мерії відповіли, що одностороннє розірвання неможливе, адже для цього відсутні законні підстави.

Після того, як ПП «Укрпромтех» пошкодив частину Замкової гори у Вінниці, нібито розчищаючи її від сміття, до міськради подали петицію щодо дострокового розірвання договору з орендарем земельної ділянки біля підніжжя пагорбу. І 15 вересня у мерії відповіли, що одностороннє розірвання неможливе, адже для цього відсутні законні підстави.

«Відповідно до пункту 37. договору оренди земельної ділянки від 29.07.2004р. зареєстрованого за №040700300017 від 26.01.2007 укладеного з ПП «Укрпромтех» передбачено, що дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; придбанням орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи – орендаря. Договір припиняється також в інших випадках передбачених законом.

Пунктом 38. вищезазначеного договору зазначено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов’язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яка істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно із пунктом 39. цього договору передбачено, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається в разі невиконання робіт по благоустрою та систематичне невиконання санітарної очистки даної земельної ділянки.

Відповідно до Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 32-1. Договір оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності може бути розірваний у разі прийняття рішення про використання земельної ділянки для розміщення об’єктів, визначених частиною першою статті 7 Закону України "Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності". Дана стаття містить вичерпний перелік суспільної потреби. Розміщення історико-культурного комплексу в даному переліку не зазначено.

Враховуючи вищезазначене, викладені в петиції питання не можуть бути підставою для дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки від 29.07.2004р. зареєстрованого за №040700300017 від 26.01.2007 р., укладеного з ПП «Укрпромтех», - зазначається у відповіді.

Нагадаємо, що після «скандалу» орендар став ініціатором археологічних досліджень пошкодженої частини та фінансує пошуки фахівців.