У Вінницькій міськраді погодили виділення коштів на реконструкцію Мурів та Башти

Новини Вінниці / У Вінницькій міськраді погодили виділення коштів на реконструкцію Мурів та Башти

Під час сесії міської ради сьогодні, 29 жовтня, депутати підтримали рішення про виділення коштів на реставрацію пам'ятки архітектури національного значення «Башта та мур». Також гроші направили на медичне обладнання для обласного спеціалізованого будинку дитини, на реконструкцію будівлі для туристичного хабу, на підтримку спорту тощо.

«Передаємо 500 тисяч гривень субвенції на реставраційні та консерваційні роботи пам'ятки архітектури національного значення «Башта та мур», – зазначив секретар міської ради Павло Яблонський.

Вінницькі мури — комплекс оборонних і монастирських споруд XVII століття. Він складався з будівель та стін єзуїтського монастиря, єзуїтського костелу, колегіуму та конвікту (гуртожитки), а також домініканського монастиря і домініканського костелу. Будівлі були оточені потужними кріпосними стінами з контрфорсами, бійницями та бойовими вежами.

Мури зведені у XVII столітті монахами-єзуїтами, ставши головною оборонною спорудою міста. Пізніше поруч були прибудовані домініканський монастир з костелом. Частково споруди були розібрані навіть у ХХ сторіччі. Те, що залишилось, можна вважати гордістю Вінниці. Громада не вперше підтримує проведення необхідних протиаварійних робіт на цьому важливому для міста об'єкті. Інша справа, що за проектом старовинні укріплення занадто «осучаснили»…

Також 150 тис. грн направляється на нове медичне обладнання та інвентар для обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради. Там перебувають і 14 діток з інвалідністю з Вінницької міської територіальної громади.

Крім того, на роботи з реконструкції будинку на вул.Соборній,89, де розміститься туристичний хаб, спрямували 900 тис. грн. На облаштування мережі каналізування на вул. Москвіна на Старому місті - 640 тис. грн. А 720 тис. грн виділили на підтримку спорту, зокрема Обласній федерації волейболу для підготовки до змагань – 200 тис. грн.

Олег Верлан

29 жовтня, 2021