У «Вінницяоблводоканалі» пояснили, чи врятують генератори та чому «страждає» Старе місто?

Новини Вінниці / У «Вінницяоблводоканалі» пояснили, чи врятують генератори та чому «страждає» Старе місто?

Про «немає води на верхніх поверхах», чому неможливо за 5 хвилин «повернути» воду після того, як через знеструмлення не працювала станція, та інше… У КП «Вінницяоблводоканал» зібрали «гарячі питання», які виникали у вінничан останнім часом, та спробували відповісти людською мовою.

- А чому немає води?! То й що, що немає світла?

- Так, так. На нашу аварійно-диспетчерську службу надходили і такі запити… Немає світла - немає води. Для декого з вінничан стало відкриттям, що водопровідні станції обслуговують потужні насоси, які працюють на електриці. Зникло світло - зупинилися насоси - зникла вода.

-  А чому світло ввімкнули 5 хвилин тому, а води іще немає?

- Не існує чудо-кнопки, натиснувши на яку, в порожню мережу радісно потече вода. Якщо через відсутність електроенергії зупинилася водопровідна станція, то вода з мереж «тікає», а самі мережі наповнюються… повітрям. 
Щоб запустити воду в мережі, потрібно спочатку спустити повітря. Цей процес може зайняти і 8 годин, і більше. 23 листопада ми впоралися за 5.

- Чи можуть генератори «витягнути» головну водопровідну насосну станцію у випадку, якщо місто буде знеструмлено. Щоб було якось так: світла немає, але вода в кранах усіх вінничан все одно є.

- Ні, не можуть. Чому? Вода в кранах вінничан «починається» зі станції першого підйому: мегапотужні насоси цієї водопровідної станції піднімають воду з річки Південний Буг (100 тис м куб щодня) і подають на очищення. Станція І підйому має високовольтне обладнання: про які саме потужності йдеться, не говоримо через нерозголошення інформації у воєнний час.

Що потрібно знати і розуміти: хоча б для того, аби запустити насоси на станції І підйому, підняти з річки воду, подати її на очищення та накопичити в резервуарі чистої води, потрібно два генератори потужністю 600 кВт кожен. Цього вистачить, аби зібрати воду в резервуарах чистої води, механічно наповнити водою спеціальний транспорт, а потім… потім організувати адресне підвезення вінничанам.

Два генератори потужністю 600 кВт кожен - це понад 8 млн грн (в залежності від модифікації). Наразі таких коштів у підприємства немає, проте у співпраці з обласною військовою адміністрацією вирішуємо це питання.

Запустити воду в мережі міста, щоб вона була у кожного і на 1, і на 5 та 9 поверхах за умов відсутності електроенергії - на таке наразі не здатен жоден генератор! А якщо хтось «експертно» заявляє вам інакше, значить, свідомо чи ні, але вас вводять в оману.

Так, «Вінницяоблводоканал» має генератори, але менших потужностей. І ми вже активно використовуємо їх на водопровідних та каналізаційних насосних станціях (в залежності від потреби та відповідно до потужності). Також за кошти, виділені підприємству міською та обласною радою, провели процедуру закупівлі та очікуємо поставки додаткових генераторів.

Обурення типу «А чому б не поставити на станцію генератор, щоб у всіх була вода, якщо не буде світла?» - це емоції, які нам добре зрозумілі, але за якими часто стоїть нерозуміння технічних моментів.

- Чим «завинило» Старе місто, у чому проблема з водопровідною насосною станцією у мікрорайоні?

- Вінничани, які живуть на Старому місті, отримують воду з водопровідної насосної станції ІІІ підйому. Цю станцію живить два ввідних кабелі - так звані «фідери». Ці ж кабелі забезпечують електроенергією і мешканців Старого міста - тобто, ми з вами «на одній хвилі», чи то пак - на двох однакових лініях живлення.

І все б нічого, але так сталося (не з примхи «Вінницяоблводоканалу»), що обидві лінії одночасно потрапляють…в чергу як на погодинні, так і аварійні відключення електроенергії. І тоді ми маємо ситуацію, коли знеструмлено одночасно обидві лінії і станція повністю «сідає». А ви, друзі, залишаєтеся без води…

- Що робить «Вінницяоблводоканал», щоб вирішити проблему?

- Зараз намагаємося встановити дизель-генератор на 50 кВт на водопровідній насосній станції на Старому місті, щоб у випадку відсутності електроенергії запустити бодай один насос та підтримувати тиск у мережі. Чесно кажучи, для того, аби мати 100% гарантію, що це спрацює, нам потрібен генератор на 100 кВт. Проте виходимо з наявного ресурсу і пробуємо різні варіанти.

Олеся Рудницька

29 листопада, 2022