У «Вінницяміськтеплоенерго» закликають споживачів подбати про перевірки обладнання у будинках перед опалювальним сезоном

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» закликають споживачів подбати про перевірки обладнання у будинках перед опалювальним сезоном

Вінничанам варто із залученими фахівцями, які спеціалізуються у сфері обслуговування та ремонту внутрішньобудинкових систем, розпочинати підготовку будинків до опалювального сезону.

На цьому наголошують у КП «Вінницяміськтеплоенерго»

«Підготовка до опалювального сезону 2023-2024 рр. стосується як КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», яке готує все обладнання теплопостачального комплексу до холодів, так і споживачів, які отримують послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води. Тож для того, щоб отримувати сталі та якісні послуги у свої оселі, теплопостачальне обладнання будинків має бути справним і сам будинок має бути підготовленим», - йдеться у повідомленні.

Обстеження систем теплопостачання на готовність до опалювального періоду у багатоповерхівках фахівцями підприємства є запорукою отримання якісних послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води у холодну пору року.

«Перелік будинків, які обстежують наші інженери відділу з контролю якості теплової енергії, формуються на основі заявок, які надають управляючі компанії. Поцікавтесь в ваших управляючих компаніях, чи обстежували наші фахівці ваш будинок і яка готовність будинку до проходження опалювального сезону», - вказують у «Вінницяміськтеплоенерго».

Адже, відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», внутрішньобудинкові системи багатоквартирного будинку - це спільне майно власників житлових та нежитлових приміщень будинку.

Під час обстежень фахівці КП допомагають визначити проблемні місця у внутрішньобудинкових системах теплопостачання. Тому що у більшості випадків скарги споживачів щодо отримання неякісних послуг пов’язані з проблемами саме у внутрішньобудинкових системах.

«За результатами перевірки складається Акт-вимога із переліком заходів, які необхідно виконати, щоб отримати Акт готовності будинку до опалювального сезону», - додають у КП.

Акт-вимога надається управляючим компаніям, головам правлінь ОСББ чи житлово-експлуатуючим організаціям, адже саме вони відповідають за обслуговування внутрішньобудинкових систем відповідно до договорів, укладених зі співвласниками житлових будинків (ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”).

Нагадаємо, Акт готовності будинку до опалювального періоду від теплопостачального підприємства необхідно отримати до 15 вересня.

Аби підготувати внутрішньобудинкові мережі, необхідно виконати всі заходи, відповідно до виданого припису, найбільш важливі з яких:

  • виконати ревізію та встановити розрахункові сопла на елеваторних вузлах та звужувальні пристрої (дросельні діафрагми) на вводах систем теплоспоживання;
  • провести гідропневматичне промивання всієї системи теплоспоживання водопровідною водою до повного освітлення протитечією;
  • виконати гідравлічні випробування систем теплоспоживання;
  • відремонтувати або, у разі необхідності, замінити непрацюючу арматуру;
  • відновити ізоляцію на розподільчих трубопроводах систем постачання теплової енергії та гарячої води;
  • перевірити та відновити герметизацію інженерних вводів.

Зауважимо, що відповідальність за справність внутрішньобудинкової системи та рівномірний розподіл теплової енергії у будинку лежить на плечах мешканців багатоповерхівок.