У «Вінницяміськтеплоенерго» роз’яснюють, чому за тепло у техприміщеннях багатоповерхівок мають сплачувати ті, хто встановив «автономне опалення»

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» роз’яснюють, чому за тепло у техприміщеннях багатоповерхівок мають сплачувати ті, хто встановив «автономне опалення»

Частина жителів вінницьких багатоповерхівок від’єдналася від централізованою опалювальної мережі та гріє квартиру самотужки. Проте жильці отримають платіжки з певними сумами за опалення. Опалення кого – сусідів? У КП «Вінницяміськтеплоенерго» пояснюють, що навіть опалювальна «автономія» не означає, що люди поселились в «окремій республіці», адже коридори та сходові клітини теж опалюються, і за це треба платити.

У комунальному підприємстві вказують, що такі нарахування відбуваються за опалення місць загального користування (МЗК), до яких відносяться сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, комірні приміщення, сміттєкамери, горища, підвали, шахти та машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші техприміщення.

«Дані нарахування оплачують всі мешканці будинку, без винятку, і ті, хто отримують послугу з постачання теплової енергії, і ті, хто від’єднаний від мереж.

Відповідно до пункту 5. Статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII (зі змінами) у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання», - пояснюють у «Вінницяміськтеплоенерго».

 З 1 листопада 2021 року почали діяти індивідуальні договори без обслуговування внутрішньобудинкових систем на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, які є публічними договорами приєднання укладені відповідно до Постанов КМУ №830, №1182.

Так от, пунктом 14. Постанови №830 передбачено, що відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов’язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку. Такий обсяг теплової енергії розраховується та розподіляється між всіма споживачами відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 р. № 315 (далі - Методика розподілу).

Пунктом 24 Постанови №830 зазначено, якщо проектом на будівлю/будинок було передбачено встановлення приладів опалення у місцях загального користування та допоміжних приміщеннях, але вони були демонтовані, то для забезпечення нормативної температури у цих приміщеннях такі прилади опалення повинні бути відновлені виконавцем послуг з управління багатоквартирним будинком.

«Для запобігання утворення грибків та плісняви в приміщеннях місць загального користування та допоміжних приміщеннях, а також недопущення зниження нормативного строку експлуатації будівлі управителям будинку необхідно відновити та підтримувати в належному робочому стані опалювальні прилади на сходових клітинах житлового будинку, оскільки нарахування за втрати теплової енергії на опалення місць загального користування будуть проводитись відповідно до Методики розподілу.

Вкотре наголошуємо, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» працює в межах чинного законодавства і такі нарахування, як опалення місць загального користування є обов’язковими!», - зауважують тепловики.   

Тож звертаються до споживачів з проханням не ігнорувати платіжки за комунальні послуги, зокрема, а оплачувати за спожиті послуги необхідно щомісяця не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим