У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, хто має втручатися, коли з крану тече брудна гаряча вода

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, хто має втручатися, коли з крану тече брудна гаряча вода

На жаль, вінничани нерідко стикаються з випадками, коли з крану тече брудна гаряча вода. У КП «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили механізм дій споживачів у разі накопичення бруду в стояках у будинку.

«Для того, щоб вирішити питання із забрудненням води, необхідно обов’язково звернутися  до управителів будинку (управляючі компанії, правління ОСББ чи житлово-експлуатаційні об’єднання), щоб вони прочистили стояки в будинку. Адже за справність внутрішньобудинкової системи відповідно до договорів, укладених зі співвласниками житлових будинків згідно з Законом України №2189-VIII від 9.11.2017 р. “Про житлово-комунальні послуги” та згідно з пунктом 1 статті 10 Закону України № 417-VIII від 14.05.2015 р. «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» відповідають управителі будинків», - пояснюють у комунальному підприємстві.

Тепловики не мають законних підстав втручатися у «царину», за яку відповідають інші. Більш того, у КП «Вінницяміськтеплоенерго» пояснюють, що здійснює лише підігрів, а не очистку води, яку бере з водопроводу.

«До та після насосу і на виході гарячої води в будинок від центрального теплового пункту (ЦТП)/індивідуального теплового пункту (ІТП) стоять фільтри, які забезпечують гарячу воду належної якості», - вказують на підприємстві.

Тепловики нагадують, що відповідно до індивідуальних договорів без обслуговування внутрішньобудинкових систем на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, які вступили в дію з 1 листопада і являються публічними договорами приєднання (Постанови КМУ № 830 та Постанови КМУ № 1182) КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» забезпечує послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води у відповідній кількості та якості, що встановлено нормативами, лише до зовнішньої поверхні стіни будівлі.

А технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують якість постачання відповідної комунальної послуги, здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласників (п.3 ч.7 ст.14 ЗУ «Про ЖКП»).

Олег Верлан

30 грудня, 2021