У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому поява гарячої води залежить виключно від уряду

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому поява гарячої води залежить виключно від уряду

КП «Вінницяміськтеплоенерго» вимушено зупинив надання послуги з гарячого водопостачання з 20 травня. Про це напередодні повідомляв NaПарижі з посиланням на пресслужбу підприємства.

КП «Вінницяміськтеплоенерго» вимушено зупинив надання послуги з гарячого водопостачання з 20 травня. Про це напередодні повідомляв NaПарижі з посиланням на пресслужбу підприємства.

Сьогодні заступник гендиректор з економіки та збуту КП «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака пояснив журналістам, що патовою ситуація стала через недотримання урядом своїх «обіцянок» та небажання нормалізувати становище в галузі через прийняття одних та скасування інших документів, хоча весь механізм з тепловиками був заздалегідь узгоджений.  

«Тепловики мали можливість купувати природній газ у НАК «Нфтогаз Україна» за умови 90%-их розрахунків. Втратила чинність постанова уряду №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Тепер ми змушені перейти на ринкові умови закупівлі газу. Вони передбачають вибір постачальника. Проте у випадку з «ВМТЕ» це не є можливим. У всіх теплопостачальних підприємств України існує заборгованість перед НАК. У Вінниці боргують 289 млн грн. Це менше, ніж у багатьох колег з інших міст», - розповів С.Корчака.

Чому виникла заборгованість? За його словами, споживачі заборгували майже 160 мільйонів. Також нараховуються штрафні санкції НАКу за несвоєчасну сплату. А найбільшою складовою є «різниця у тарифах». Так, у тарифі на тепло для вінничан передбачено ціна на газ у розмірі 6,4 тис.грн/ тис.м3, а закуповували його по 8,3 тисяч.

«Різниця у тарифах не відшкодовується з січня 2016-го. П’ять років ми не отримували жодної копійки з держбюджету на покриття витрат, хоча це передбачалося», - пояснює представник підприємства.

З січня 2019 року тариф для вінничан не коригувався. Більш того, у минулому опалювальному сезоні його навіть дещо зменшили через зниження ціни на газ. З початку 2021 року розпочалася «газова криза» і зростання ціни на блакитне паливо…

«Ситуацію стабілізували завдяки меморандуму, який підписали Асоціація міст України з урядом у лютому. Асоціація зобов’язувалась не піднімати тарифи на тепло в опалювальний період, а Кабмін гарантував реструктуризацію боргів, списання штрафних санкцій та пошук джерела для компенсації різниці у тарифах. У Вінниці тарифи не піднімали. З боку Кабміну жодних з обіцяних заходів не вжито», - уточнює заступник гендиректора.

Він зазначає, що через заборгованість обирати постачальника підприємство не може. Трейдер НАКу ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» запропонувало надавати паливо за умови наявного боргу, але вінницькі тепловики мають стовідсотково авансом оплатити обсяги газу. На 10 днів травня вони коштуватимуть 8 млн грн., на червень – майже 15 мільйонів.

«На це кошти у підприємства відсутні, адже споживачі сплачують за фактом використання теплової енергії, а крім того, більшість коштів автоматично перераховуються на покриття заборгованості «Нафтогазу» за постановою уряду №217. Джерел для авансового платежу у нас немає. До пошуку такого джерела ми змушені припинити послугу з гарячого водопостачання», - вказує посадовець.

Що означає пошук джерела фінансування? В уряді нещодавно натякали, що органи місцевого врядування мають відшукати можливість, якщо мають таке бажання. Проте С.Корчака пояснює, що це не вихід, адже міський бюджет немає таких резервів. До того ж з міського бюджету щорічно виділяються кошти для підготовки мереж до початку опалювального сезону. Цьогоріч виділили до 15 мільйонів.    

«Найпростіший спосіб для того, аби найти джерела, це скасувати 217-у постанову. Залиште нам кошти від споживачів і ми зможемо покупати газ. В опалювальний період вінничани сплачують близько 20 мільйонів. За ці кошти оплатимо аванс. А якщо з цією діючою постановою нам залишиться до 2 мільйонів, то казати про передоплату зайве. Ми розглядали варіант з банківським кредитом, але нам пропонували позичити кошти під 15-20%. Немає сенсу», - зазначив С.Корчака.

Також він додав, якщо на центральному рівні не буде прийнято жодних рішень, під питанням і початок опалювального сезону.

«Всі законопроекти – про списання штрафних санкцій, скасування 217-ої постанови, реструктуризацію заборгованості тощо - для врегулювання ситуації напрацьовані, але чомусь вони не прийняті», - зауважив заступник гендиректора.

Додамо, ситуація з Вінницею не унікальна. Без гарячої води за аналогічним «алгоритмом» залишися споживачі у тих містах, де її подають весь рік, а саме Києві, Харкові, Запоріжжі, Львові та Черкасах. У більшості міст влітку містян залишали і раніше без гарячого водопостачання, адже послуга є збитковою для тепловиків.

Олег Верлан

20 травня, 2021