У «Вінницяміськтеплоенерго» переконують, що за двоставковим тарифом споживачі не сплачують більше

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» переконують, що за двоставковим тарифом споживачі не сплачують більше

Оскільки містяни не розуміють, чому мають сплачувати за послугу по опаленню влітку, адже батареї холодні, у КП «Вінницяміськтеплоенерго» розпочали роз’яснювальну кампанію, аби переконати споживачів, що за нині діючим двоставковим тарифом вінницькі споживачі не сплачують більше, аніж раніше.

Оскільки містяни не розуміють, чому мають сплачувати за послугу по опаленню влітку, адже батареї холодні, у КП «Вінницяміськтеплоенерго» розпочали роз’яснювальну кампанію, аби переконати споживачів, що за нині діючим двоставковим тарифом вінницькі споживачі не сплачують більше, аніж раніше.

«Введення в дію розрахунків за двоставковим тарифом — це вимога Кабінету Міністрів України. Так, на виконання рішення колегії Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 22.02.2008р. та розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.04.2007р. №229-р. виконавчий комітет Вінницької міської ради 27 листопада 2008 року прийняв рішення №2852, згідно з яким 01.01.2009р. на підприємстві КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго" було введено в дію порядок розрахунків за централізоване опалення за двоставковим тарифом», - йдеться у релізі комунального підприємства.

У КП вказують, що двоставковий тариф обраховано, виходячи з тієї ж собівартості тарифу, яка була затверджена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тобто вінничани не сплачують більше!

Цей тариф передбачає, що жителі міста сплачують за послугу з централізованого опалення протягом усього року, але за різними ставками.

Ідея полягає у тому, що двоставковий тариф дозволяє зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період.

Тепер деталізуємо. Отже, двоставковий тариф на послугу з централізованого опалення складається з двох частин: "умовно-постійні" та "умовно-змінні витрати" (плата за фактично спожиту теплову енергію). Термін "абонплата" вживають для полегшення взаєморозуміння з мешканцями. У Правилах розрахунку двоставкового тарифу на теплову енергію використовують наступні терміни: "умовно-постійні" та "умовно-змінні" витрати.  

Тепловики пояснюють, що мешканці сплачують умовно-постійну частину тарифу протягом усього року. Наразі вона складає 2,08 грн за 1 м² опалювальної площі за місяць. Отримані кошти спрямовуються на потреби підприємства. Зокрема, на придбання матеріалів, сплату різноманітних податків і зборів.

Коли на житлові будинки не подається теплоносій для послуги з централізованого опалення, це не означає, що підприємство не працює, - робота не зменшується. Адже підприємство, крім надання споживачам послуги з централізованого гарячого водопостачання, готується до нового опалювального періоду. Виконуються планові роботи з реконструкції мереж та ремонту всього обладнання теплопостачального комплексу, здійснюються роботи на котельнях, центральних та індивідуальних теплових пунктах. Як і в опалювальний період, працюють відділи по роботі з населенням, які ведуть прийом споживачів з питань розрахунків, диспетчерська служба цілодобово стежить за злагодженістю роботи котелень, справності мереж. Кожен структурний підрозділ виконує свою роботу, необхідну для повноцінного функціонування підприємства.

"Умовно-змінні витрати" (плата за фактично спожиту теплову енергію). Протягом опалювального сезону з 1 січня  2019 року мешканці сплачують 35,24 грн за 1 м²  опалювальної площі (якщо не встановлено прилад обліку теплової енергії). Для споживачів, в будинках яких встановлено прилад обліку теплової енергії, плата за фактично спожиту теплову енергії визначається згідно з показниками лічильника виходячи із вартості 1 Гкал, яка з 1 січня 2019 року становить 1375,27 грн. До цієї суми додається умовно-постійна частина тарифу.

Найбільше навантаження в роботі підприємства припадає саме на зимовий період, коли виробляється і транспортується теплова енергія до будинків споживачів.

Схема нарахувань тарифу наступна:

  • квітень (від дня завершення опалювального періоду), травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень (до початку опалювального періоду) — нараховується лише умовно-постійна частина тарифу;
  • жовтень (з початку опалювального сезону), листопад, грудень, січень, лютий, березень, квітень (до закінчення опалювального сезону) — нараховується умовно-постійна частина тарифу і  умовно-змінна (плата за фактично спожиту теплову енергію).

Таким чином, з початку нарахувань за послугу з централізованого опалення за двоставковим тарифом, змін зазнала лише сама система нарахувань. Тому, на думку авторів новації, двоставковий тариф дозволяє лише зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період.

Олеся Рудницька

10 серпня, 2020