У Вінниці жінки-волонтерки навчались психологічній самодопомозі

Новини Вінниці / У Вінниці жінки-волонтерки навчались психологічній самодопомозі

Протягом трьох днів для жінок-волонтерок Вінниччини провели практичний тренінг з курсу психоедукації. Захід проведено в рамках проєкту «Підтримка жінок-лідерок волонтерських ініціатив на Вінниччині. Курс психоедукації», спрямованого на надання підтримки тим, хто допомагає.

Участь в тренінгу взяли місцеві волонтерки, де опанували навички самовідновлення, отримали інформацію про те, як зберігати власну ефективність в умовах війни.

Майже в кожної з учасниць тренінгу хтось із близьких та рідних людей знаходиться на фронті, а це ще одне джерело стресу та емоційного вигорання для жінок, які обрали шлях волонтерства.

Програма тренінгу передбачала кілька сесій, присвячених відреаговуванню стресу, основам конструктивної комунікації.

Учасниці разом із психотерапевтом Євгенією Ігруновою, авторкою та ведучою курсу, навчилися виявляти ознаки емоційного вигорання та працювати над своїм психоемоційним станом.

Окремим блоком тренінгу було розглянуто особливості спілкування з військовими, де учасниці засвоїли рекомендації, перевірені досвідом.

Психотерапевт, лектор проєкту та авторка курсу Євгенія Ігрунова наголосила, що жінки, які займаються волонтерством потребують особливої уваги та підтримки в питанні емоційного вигорання, яке дуже часто виникає через інтенсивну діяльність і високу відповідальність.

«Спілкування з військовими вимагає специфічних підходів, що забезпечують ефективний обмін інформацією та розуміння, – каже Євгенія Ігрунова. – Для досягнення цих цілей, важливо створити жінкам-волонтеркам умови, щоб вони освоїли навички самовідновлення та покращили комунікаційні вміння. Це допоможе їм ефективніше взаємодіяти з військовими та зберігати психологічний баланс».

Окрім цього, пані Євгенія зазначила, що розв'язання проблеми з відновленням ресурсів у жінок-волонтерок є одним з важливих моментів. Це може включати в себе різноманітні підходи, такі як психологічна освіта, практики релаксації та стрес-менеджменту.

«Важливо, щоб жінки-волонтерки мали доступ до інструментів, які допоможуть їм відновити енергію та емоційний стан. Саме такі інструменти учасниці отримали в ході практичних занять», – сказала Євгенія Ігрунова.

Підбиваючи підсумки проведених практичних занять керівниця проєкту, координаторка ГО «СУВІАТО» Ольга Харькіна, зазначила, що порушена тема емоційного вигорання жінок-волонтерок на сьогодні вкрай актуальна та потребує більшої уваги й розширення.

«Наші колеги та партнери з інших областей України дізнавшись про наш проєкт, також зацікавилися цією темою. Адже в Україні триває війна, волонтери працюють щодня, а ресурсу для відновлення свого емоційного стану майже не залишається. Я б сказала, що здебільшого волонтерки просто не розуміють своїх емоційних станів та не звертають на те особливої уваги, – розповідає пані Ольга. – Коли ми почали більше про це говорити в соціальних мережах, люди зрозуміли, що такі стани їм знайомі і, що з тим потрібно щось робити».

Важливо розуміти, що потрібно піклуватися не лише про свій фізичний стан, але й про психоемоційний. Тому впровадження цієї програми й поза межами Вінниччини дасть можливість підтримки жінок-волонтерок й в інших місцях.

Реалізація проєкту стала можливою за підтримки та фінансування Європейської спільноти в Україні, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, ГО «СУВІАТО» (Спілка Учасників, Ветеранів, Інвалідів АТО та бойових дій).

Захід та його зміст є виключною відповідальністю ГО «СУВІАТО» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Новини Вінниці / У Вінниці жінки-волонтерки навчались психологічній самодопомозіНовини Вінниці / У Вінниці жінки-волонтерки навчались психологічній самодопомозіНовини Вінниці / У Вінниці жінки-волонтерки навчались психологічній самодопомозі
admin

1 вересня, 2023