У Вінниці збирають підписи для створення пам'ятної дошки засновнику Центрального парку Петру Котляревському

Новини Вінниці / У Вінниці збирають підписи для створення пам'ятної дошки засновнику Центрального парку Петру Котляревському

Вінничанин Владислав Боднар 22 грудня опублікував петицію до міськради щодо створення пам'ятної дошки засновнику Центрального парку Петру Котляревському.

Він наголошує, що саме завдяки зусиллям дворянина Петра Котляревського, у Вінниці замість звичайного саду з'явився міський парк з Літнім театром.

«Ця людина заслуговує бути увіковічена і на її честь зробити, хоча б, пам'ятну дошку, щоб не витрачати багато бюджетних коштів», - вказує автор петиції.

У 1880-х роках територію частини сучасного парку орендував дворянин Петро Котляревський. Тоді це був, як би зараз сказали, «просто лісочок» на околиці Вінниці, який офіційно мав назву «сад» і мав площу близько 7 га.

Аби створити зону відпочинку Петро Котляревський на початку 1887 року звернувся до міської управи з пропозицією, що відкриє Літній театр та буфет, а також просив податкові пільги. У мерії спочатку йому відмовили, але після втручання священика, ймовірно, надали згоду, адже споруди з’явились. Хоча документи щодо них не збереглись, проте припускають, що саме цей факт став вирішальним для розбудови парку.

Макс Мельник

22 грудня, 2021