У Вінниці затримали волонтера, який заробив на пропозиції переселенцям організувати перетин кордону

Новини Вінниці / У Вінниці затримали волонтера, який заробив на пропозиції переселенцям організувати перетин кордону

У Вінниці затримали місцевого жителя, який допомагав переселенцям із зони бойових дій. Паралельно з волонтерською діяльністю чоловік у притулку запропонував сприяння у перетині кордону з Україною. Двоє погодились заплатити аванс, а потім волонтер зник… Його знайшли. Нині вінничанин став фігурантом кримінального провадження.

Як повідомляє пресслужба Вінницького міськсуду, 16 червня слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1, ч. 2 ст. 190 (шахрайство) КК України.

«З матеріалів клопотання стало відомо, що підозрюваний, займаючись волонтерською діяльністю з надання допомоги вимушеним переселенцям із зони бойових дій на території України, які тимчасово проживають у м. Вінниця, пропонував чоловікам призивного віку, які підлягають мобілізації у період воєнного стану, допомогти за грошову винагороду перетнути кордон.

Надалі, підозрюваний, перебуваючи у притулках для біженців, запропонував двом чоловікам допомогу у перетині кордону між Україною та Республікою Молдовою за грошову винагороду у розмірі 1300 та 1000 доларів США, не маючи при цьому наміру виконати взяті на себе зобов`язання.

Крім того, підозрюваний, повідомив чоловікам про обов`язкову передоплату в розмірі 300 доларів США. Надалі, чоловіки перерахували кошти на банківську карту підозрюваного. Після чого, підозрюваний припинив відповідати на телефонні дзвінки, коштами розпорядився на власний розсуд», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при обранні запобіжного заходу слідчий суддя врахував обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Тому, заслухавши думки учасників процесу, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення, застосувавши до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Нагадаємо, ч. 1 ст. 190 КК України (Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від 14 до 21 тисяч гривень або громадськими роботами на строк від 200 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, а ч. 2 ст. 190 КК України (Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому) карається штрафом від 21 до 28 тисяч гривень або виправними роботами на строк від 1 до 2 років, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Макс Мельник

17 червня, 2022