У Вінниці закривають «Льдовий клуб». В мерії пояснили, чому придбання вважають недоцільним

Новини Вінниці / У Вінниці закривають «Льдовий клуб». В мерії пояснили, чому придбання вважають недоцільним

Протягом другої половини 2019-го та початку 2020 року серед прихильників зимових видів спорту та представників кількох громадських організацій Вінниці надзвичайно актуальною темою є майбутнє «Льдового клубу», що розташований у Центральному парку. Через збитковість комплексу власник об’явив про його продаж. Вінничани сподівалися, що йому заплатять з міського бюджету, але ціну в мерії вважають зависокою. Наразі саме стурбовані вінничани стали ініціатором зустрічі власника з мером, проте дійти згоди сторони не змогли через об’єктивні причини.

Протягом другої половини 2019-го та початку 2020 року серед прихильників зимових видів спорту та представників кількох громадських організацій Вінниці надзвичайно актуальною темою є майбутнє «Льдового клубу», що розташований у Центральному парку. Через збитковість комплексу власник оголосив про його продаж. Вінничани сподівалися, що підприємцю заплатять з міського бюджету, але ціну в мерії вважають зависокою. Наразі саме стурбовані вінничани стали ініціаторами зустрічі власника з мером, проте дійти згоди сторони не змогли через об’єктивні причини.

Нагадаємо, «Льдовий клуб» використовувався місцевими хокеїстами та любителями фігурного катання, а також на пільгових умовах діточками з синдромом Дауна. Саме їх батьки стурбовані тим, що через бажання власника продати комплекс та перевезти його з Вінниці, вони лишаються без катка, адже запропонована альтернатива – майданчик у ТРЦ «Мегамолл» - не зовсім пристосована для регулярних тренувань.    

«У грудні позаминулого року я звернувся до мерії з пропозицією викупити частку в «Льодовому клубі». Право першої покупки належало місту за інвестугодою. Ціна, яка була запропонована мною, була трохи вище, - близько 40 млн грн.. Це категорично не влаштовувало місто. І ми прийшли до того варіанту, що необхідна оцінка», - зазначив на зустрічі з мером і батьками дітей, які займалися на катку власник «Льдового клубу» Вадим Кушнір.

Зазначимо, що після експертної оцінки стало відомо, що цей комплекс має вартувати 34 млн грн. В. Кушнір згадав, що під час будівництва та закупівлі обладнання було витрачено 2 млн 170 тис. доларів. «Льдовий клуб» користувався попитом у вінничан, і лише у січні цього року прийняв близько 15 тисяч відвідувачів. Бізнесмен не проти, аби арену викупили у комунальну власність, але оскільки це суто комерційне питання, то сторони мають дійти згоди. Він вважає, що продає за цілком привабливу ціну…

«Я собі ставив питання, що (в ціні) могло збентежити? Єдине більш-менш логічне пояснення - це, може, «намалювався» товариш, який сказав, що дешевше це все побудувати, дешевше знайти обладнання - це все не так… Мені сказали - я змушений користуватися чутками - що мер наполягає на зниженні ціни - від оціночної, що була визначена, - на 15% і передпродажній підготовці. Я порахував для себе, що це несправедливо», - зазначив В. Кушнір.

Міський голова Сергій Моргунов наголосив на тому, що вважає ціну, яку запропонував власник, не ринковою.

«У міському бюджеті немає 34 млн грн, навіть якщо врахувати 15% (саме такою є частка власності міста, - прім. авт.), щоб купити об’єкт з 40%-ою зношеністю. Коли порахувати період окупності витрат з таким відсотком зношеності, вийдемо на 10-11 років. Тобто, фактично, через 10 років Вінницькій міській раді потрібно по-новому вкладатися в будівництво льодового катка», - мотивував відмову від придбання мер.

В свою чергу він нагадав про підтримку спорту, яку надає міськрада. А саме 950 тис. грн на 2020 рік передбачено у бюджеті на фінансування хокейного клубу, 200 тисяч – на розвиток фігурного катання.

«Згідно наших домовленостей ми виділяємо фінансування. І ми повинні розділяти купівлю комерційного об’єкту і підтримку спорту – тому що це окрема розмова», - підкреслив міський голова.

Голова комітету по фізичній культурі і спорту Вінницької міської ради Сергій Краєвський додав, що хокей у місті отримує найбільше фінансування як вид спорту. Загальний бюджет наших сімох МДЮСШ, де навчаються 2,5 тисячі дітей,  складає 34.6 млн грн на рік.

Альтернативою «Льодовому клубу» у міськраді називають каток у «Мегамоллі». Старший тренер ДХК «Патріот» Володимир Сачко зауважив, що льодова арена цього комплексу пропонує займатися лише з жовтня до квітня, а при тренуванні нараховує платню за чистку льоду, що підвищує вартість оренди. Також хокеїстам потрібні душові, роздягальні, місце для інвентарю, тому цей каток не зовсім зручний.  

На ці закиди С. Моргунов запропонував шукати компроміс та окремо зустрічатися з представниками «Мегамоллу» ініціативної групи батьків, хокейного клубу та федерації. Зустріч запланували. Проте батьки залишаються впевнені, що з «Льодовим клубом» їм зручніше.  

Заступниця голови ГО «Вінниця Даун Синдром» Марина Григорцева запевняє, що започаткована програма для «сонячних» діток саме на цьому катку вже дає чудові результати, і неможна від неї відмовлятися. Фактично соціальні проєкти перетинаються з суто комерційним – продажем «Льодового клубу». Більш того, В. Кушнір зізнався, що покупець на комплекс є в Києві, і якщо вінничани не погодяться викупити майно, то питання вирішиться у столиці, і певна підготовча робота до цього вже триває.   

Діалог між усіма сторонами тривав понад дві години. Домовилися про наступну зустріч та поділ питань. Щодо програми «сонячних» дітей та тренувань для хокеїстів та фігуристів розмовлятимуть окремо з керівництвом «Мегамоллу», а суто комерційне питання можливості придбання «Льодового клубу» - окремо.

Фото: Вінниця.info

Олеся Рудницька

3 березня, 2020