У Вінниці зафіксували значне забруднення повітря, а у Жмеринці – води у річці

Новини Вінниці / У Вінниці зафіксували значне забруднення повітря, а у Жмеринці – води у річці

Національна гідрометеорологічна служба оприлюднила результати спостережень за станом повітря у великих містах, річок в окремих місцях досліджень та радіаційного забруднення. Аналіз стосувався першого півріччя 2021 року. Вінницю дослідники вказали серед міст, де значно погіршилось повітря. А у Жмеринці вода у місцевій річці Баран – найгірша у басейні Південного Бугу.

«У першому півріччі 2021 р. у 11-ти містах України рівень забруднення повітря (за комплексним індексом забруднення атмосфери) характеризувався, як високий – це Кам’янське, Маріуполь, Одеса, Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Миколаїв, Вінниця, Запоріжжя, Херсон, Луцьк», - зазначають у Нацгідрометслужбі.

У десяти містах відмічався підвищений рівень забруднення, у 17-ти містах – низький. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року у 11-ти містах спостерігалось зниження рівня забруднення атмосферного повітря, найбільш помітне – у Маріуполі (у минулому році рівень оцінювався як дуже високий), Дніпрі, Одесі, Черкасах. У 14-ми містах країни рівень забруднення дещо підвищився, найбільше – у Кам’янському, Вінниці, Луцьку, Сєверодонецьку. У 13-ти містах країни рівень КІЗА суттєво не змінився. Високий рівень забруднення повітря був обумовлений здебільшого значними середніми концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин.

«За програмою діагностичного моніторингу у басейні Південного Бугу спостереження проводились у 35 пунктах. Мінералізація більшості річок басейну значно підвищена. Переважають гідрокарбонати, хлоридні, сульфатні іони та іони натрію. Середні значення мінералізації змінювались від 406 до 4340 мг/дм3. Підвищена мінералізація характерна для таких річок, як Баран у м. Жмеринка»… Найбільше забруднення (за максимальним вмістом) відзначалось у воді р. Баран – м. Жмеринка (38,9 мгN/дм3 )», - зауважують у дослідженні.

Також вказується, що «у р. Баран - м. Жмеринка впродовж півріччя зафіксовано випадки повної відсутності кисню у воді», . У більшості річок відмічається підвищення концентрацій ХСК (Хімічне споживання кисню). Середні значення були в діапазоні від 26,5 до 173 мг/дм3 . Максимальна концентрація становила 306,9 мг/дм3 і спостерігалась у воді р. Баран. У воді р. Баран в районі м. Жмеринка зафіксована і максимальна концентрація БСК5 (Біохімічне споживання кисню) – 49,0 мгО2/дм3 , що є показником забруднення водного об’єкту органічними речовинами».

Чому у Вінниці забруднюється повітря? Зважаючи на відсутність великих «шкідливих» підприємств, пояснення лише у надмірної кількості автівок. Щодо якості води у річці, яка протікає Жмеринкою, то, ймовірно, її використовують як стічну канаву окремі промисловці та аграрії. Проте, нехай причину озвучать екологи, адже це їхній «хліб».     

Олег Верлан

20 листопада, 2021