У Вінниці вже демонструють міні-копію швейцарського «Tram 2000»

Новини Вінниці / У Вінниці вже демонструють міні-копію швейцарського «Tram 2000»

У квітні до Вінниці прибули перші вісім вагонів «Tram 2000» з Цюріха. У порівнянні зі звичними для вінничан і туристів «Mirage» та «Karpfen», ця модель є новішою і більш комфортною. Зокрема через м’які сидіння, більш плавний хід. Вихід на лінію трамваїв очікується влітку, а от у музеї «Вінницької транспортної компанії» вже експонується міні-модель новинки.

Як повідомляє Вінницький туристичний сайт, частину вагонів «Tram 2000» швейцарці передали як донори запасних деталей.

Нагадаємо, під час першого етапу проекту (2006-2011 роки) Вінниця отримала 116 трамвайних вагонів «Karpfen» та «Mirage», що дозволило тоді розбудувати транспортну систему міста, спираючись на європейський досвід. А в рамках другого етапу Швейцарія має передати 35 трамваїв «Tram 2000» (перші 16 надійдуть до кінця 2023 року).

Трамваї цієї серії дещо відрізняються за дизайном від своїх попередників, але мають такий же впізнаваний насичений блакитний колір. Та найперше, за чим їх можна буде впізнати – це м’які, а не суцільно пластикові сидіння та персиковий відтінок в інтер’єрі. Їх змінювати не будуть.

«Tram 2000» в чудовому стані і вже на ходу. Кожен з них розрахований на 48 сидячих і 109 стоячих місць. Ця серія, до речі, і зараз експлуатується в Цюріху. Але перед тим, як возити пасажирів у Вінниці, трамвайні вагони потрібно адаптувати до умов українського законодавства: встановити передні та задні повороти, стоп-сигнали, нашу інформаційну систему, а також системи оплати проїзду.

Виконувач обов’язків гендиректора «Вінницької транспортної компанії» Олександр Нечаєв розповів, що за технічними характеристиками «Tram 2000» також кращі. Зокрема трамваї мають хорошу систему вентиляції, сучаснішу систему керування, і є ощадними у споживанні електрики (мають два двигуни, а не чотири, як у попередніх моделей). Також трамваї мають більш плавний хід за рахунок м’якої підвіски.

До речі, назва «Tram 2000» походить від нумерації, застосованої до цієї моделі трамваїв, однак число також натякає на символічну дату переходу в нове тисячоліття. Початково трамваї розробили для Цюріхської муніципальної транспортної компанії (VBZ) наприкінці 1980-х років. І до Вінниці приїхали саме такі вагони – першої (1976 року випуску) та другої (1987 року випуску) серії. Згодом у Швейцарії розробили інші варіанти цього типу: вагони з додаванням центральної секції з низькою підлогою; причіпні вагони без кабіни водія, вагони з кабіною водія на кожному кінці пари та дверима з обох боків, вагони зі стандартною (1435 мм), а не «метровою» колією тощо. Їх виготовляли до 1992 року.

«Вінниця – єдине місто в Україні, що має трамваї такого типу. Це приваблює не тільки українських туристів, а ще і європейських. Адже громадський транспорт – один із символів нашого міста. В нас були навіть випадки, коли приїжджали гості з Цюріха, і для них це певна ностальгія, тому що в наших «міражах» і «карфенах» швейцарці бачать живу історію свого міста. А коли вийдуть на лінії «Tram 2000», ми зі сторони музею хочемо зробити екскурсійну поїздку Вінницею на новому трамваї», – розповів менеджер Музею вінницького трамвая Олег Матюхов.

В Музеї вінницького трамвая можна побачити маленьку модель трамвая «Tram 2000» з бортовим номером 2088. І Олег Матюхов каже, що трамвай з таким же номером мають передати Вінниці. Про це все і навіть більше можна дізнатися на екскурсії в Музеї вінницького трамвая, де є не тільки експозиційна зала, а й виставка справжніх трамвайних вагонів, які працювали у нашому місті в різні роки. Екскурсії проводять для всіх охочих щосуботи об 11:00, а для груп – за попереднім записом.

Зазначимо, оскільки музей розташовано на відомчій території, вільного доступу до нього немає.

Олеся Рудницька

12 квітня, 2023