У Вінниці визначили переможців дебютного конкурсу серед читців шрифтом Брайля

Новини Вінниці / У Вінниці визначили переможців дебютного конкурсу серед читців шрифтом Брайля

У Вінниці 22 листопада провели перший відкритий конкурс серед незрячих читців рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Дружнє змагання пройшло на базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих за підтримки обласного центру культури «Щедрик».

Про це повідомляє пресцентр Вінницької обласної організації УТОС.

У конкурсі погодилися виступити шестеро вінничан із інвалідністю по зору. Журі визначало, хто із них краще читає - в інтонаційному плані та на швидкість. Кожен прочитав 1,5 – 2 сторінки творів українських письменників. Автори книжок у всіх були різними. Це, приміром, Ніна Фіалко, Тетяна Малярчук, Ольга Тільна та інші. Їхні твори азбукою Брайля є у бібліотеці вінницької обласної організації УТОС. 

До журі конкурсу входили працівники обласного центра культури «Щедрика» Георгій Стороженко і Наталія Слюсарчук та голова територіальної первинної організації УТОС Віктор Зелінський.

В підсумку визначили трьох кращих читців. Ними стали колишня працівниця вінницького підприємства незрячих Раїса Воловик, керівник шахово-шашкового клубу УТОС Наталія Філюк і учасниця гурту художньої самодіяльності Ольга Гурська. Всі читці отримали солодкі подарунки від організаторів.

«Такі конкурси проводили в інших регіонах України. Тому й ми спробували організувати щось схоже», - сказала голова вінницької виробничої організації  УТОС Ірина Костюник.

«Метою конкурсу було долучення вінничан із вадами зору до читання книжок шрифтом Брайля та знайомство із творами, які є у нашій бібліотеці. Потрібно, щоб люди не забували цей шрифт і могли за потреби навчити інших. Адже через війну слабозорих в Україні стає все більше», -  прокоментувала співорганізаторка Наталія Слючарчук.

Серед уважних слухачів були директор вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький, незрячий бард із Маріуполя Богдан Коваль, представник «Щедрика» Олександр Волощук, працівники підприємства незрячих.

         

«Ми вирішили проводити такі конкурси щорічно. Адже шрифт Брайля – це єдиний спосіб листування для незрячих, окрім голосових повідомлень на сучасних гаджетах. Потрібно його пропагувати», - сказав Костянтин Ільніцький.

Довідка

Шрифт Брайля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В його основі лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту.

Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад, Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик.

admin

24 листопада, 2022