У Вінниці визначили переможця архітектурного конкурсу проєктів на спорудження дитячого садочка в мікрорайоні Поділля

Новини Вінниці / У Вінниці визначили переможця архітектурного конкурсу проєктів на спорудження дитячого садочка в мікрорайоні Поділля

Ідея плюс креатив помножені на турботу про малюків. Усе це намагались втілити у своїх проєктах учасники архітектурного конкурсу на спорудження дитячого садочка у мікрорайоні Поділля. Сьогодні відбулось підбиття його підсумків. Кожну із трьох пропозицій учасники журі детально розглянули та оголосили переможця.

«Бешкетники», «Легосад», Kindergarten «Hello» – такі звучні назви своїм проєктам дали команди архітекторів -конкурсантів. Не менш цікавими були й фасадні рішення. Від стриманих фарб нордичного стилю до яскравого різнобарв’я у стилі улюбленого конструктора дітвори. Але, окрім естетичного вигляду, садочок має повністю відповідати освітнім цілям. Саме на цьому акцентували увагу представники журі, яке очолила заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

«Те, що у такий непростий час ми розглядаємо проєкти зведення садочку – це вселяє дуже велику надію і ми впевнені, що скоро наша Перемога. Ми думаємо про наших маленьких вінничан – наше сьогодення і майбутнє, яким відновлювати і розвивати Україну, – зазначила на початку роботи журі Галина Якубович. – Хотілося б обрати такий проєкт, який у подальшому стане і окрасою мікрорайону, і найголовніше комфортним місцем перебування наших діток, місцем здобуття ними дошкільної освіти. А також буде і креативним, і цікавим».

За її словами, у молодому мікрорайоні працюють лише два садочки (№3 та №7) та вони не в змозі задовольнити усі потреби.

«Новий садочок, замовником якого є міська рада, департамент капітального будівництва має бути ще однією родзинкою мікрорайону. Його спорудження матиме змішане фінансування: і міського бюджету і інвесторів, яких ми будемо долучати, але зараз найголовніше завдання обрати концепцію дитячого садочку і тут треба слухати і фахівців галузі освіта, і архітекторів, щоб знайти золоту середину, яка була б найкращою», – підкреслила Галина Якубович.

Саме щільна забудова мікрорайону стала чи не найбільшим випробуванням для учасників конкурсу. Земельна ділянка, виділена під зведення садочку, обмежена за площею і вимагала нестандартних рішень. Серед основних вимог до проєктантів були й інклюзивність, зручність розташування груп, наявність ігрових та спортивних майданчиків, і що не менш важливо укриттів, які б відповідали нормам та стандартам.

«Архітектурний конкурс відбувається у дуже важкий час. Передусім ми всім конкурсантам висловлюємо найтепліші слова вдячності. Всі вони отримають премії відповідно до отриманих місць. Показати доволі якісний, новаторський результат у непрості часи – це досягнення. Будемо сподіватись, що у результаті ми отримаємо новий архетип дошкільного навчального закладу для м. Вінниця», – зазначив головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

Інтрига, щодо розподілу місць тривала аж до завершення голосування. Лише після нього відкрили конверти із іменами команд архітекторів.

Більшістю голосів перше місце з правом реалізації свого проєкту отримала авторська команда із м. Чернівці – ФОП Хілько Наталія Олексіївна (проєкт «Бешкетники»);

2 місце і заохочувальна премія у Архітектурно-проєктної майстерні Плясовиці (проєкт «Легосад»);

3 місце і заохочувальна премія у МКП "Вінницький муніципальний центр містобудування й архітектури» (проєкт Kindergarten «Hello»).

Як запевнила Галина Якубович, зі спорудженням нового дитячого садочка зволікати не будуть, адже він дуже потрібний місту і його маленьким мешканцям.

Олеся Рудницька

12 грудня, 2022