У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларів

Новини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларів

Якщо кримінальники радіють з того, що телефонуючи з-за ґрат, видурюють у пенсіонерів по кілька тисяч, то такі заробітки вважають «зернятками» вінничани зі злочинної групи шахраїв, які через нелегальні call-центри щоденно отримували десятки тисяч доларів.

Якщо кримінальники радіють з того, що телефонуючи з-за ґрат, видурюють у пенсіонерів по кілька тисяч, то такі заробітки вважають «зернятками» вінничани зі злочинної групи шахраїв, які через нелегальні call-центри щоденно отримували десятки тисяч доларів.

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, 27 жовтня в обласному центрі слідчі поліції спільно з працівниками УСБУ та за силової підтримки бійців КОРДу задокументували злочинну діяльність групи шахраїв, які під виглядом банківських співробітників, привласнювали з рахунків довірливих громадян грошові кошти в Україні та за її межами.

Щоденний обіг грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом, становив близько 20 тисяч доларів.

Як встановили слідчі Вінницького відділу поліції, шахраї орендували у Вінниці приміщення, облаштували їх необхідною оргтехнікою. Зловмисники найняли працівників з числа молоді, навчили їх, як з допомогою певних схем видурювати гроші у громадян.

А далі схема працювала. За допомогою спеціальних програм оператори цих центрів отримували персональні дані клієнтів та телефонували людям. Під час розмови, представившись працівниками фінансових установ, вони дізнавалися персональну інформацію людей та код, надісланий на мобільний телефон потерпілих. З допомогою цих даних вони переказувати гроші клієнтів на власні рахунки.

Поставили крапку у функціонуванні схеми силовики 27 жовтня, коли провели санкціоновані обшуки у приміщеннях, де функціонували так звані «кол-центри».

В двох офісних приміщеннях вилучено більше 40 одиниць комп’ютерної техніки та телекомунікаційного обладнання, sim-карти операторів стільникового зв’язку, зокрема закордонних, покрокові інструкції співробітників «колл-центру», а також інше технічне обладнання та документальні матеріали, що підтверджують злочинну діяльність.

Слідчі дії проводяться в рамках відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 190 Кк України (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.

Наразі досудове розслідування триває. Встановлюється коло причетних до злочину осіб та загальна сума завданих збитків.

Новини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларівНовини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларівНовини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларівНовини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларівНовини Вінниці / У Вінниці викрито шахрайську ОЗГ, щоденний обіг коштів в якої сягав 20 тисяч доларів
Макс Мельник

27 жовтня, 2020