У Вінниці викрили групу шахраїв, якою керував засуджений з в’язниці

Новини Вінниці / У Вінниці викрили групу шахраїв, якою керував засуджений з в’язниці

За даними вінницьких правоохоронців, члени злочинного угруповання ошукали щонайменше понад два десятки громадян з різних регіонів країни. Шахраям вдалося видурити понад пів мільйона гривень. Організував схему заволодіння грошима 33-річний засуджений, який у Вінницькій виправній колонії відбуває покарання за майнові та наркозлочини.

Як повідомляють у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області, правоохоронці кілька місяців документували злочинну діяльність угруповання. Були залучені працівники управління карного розшуку та слідчі обласного главку поліції, оперативники відділу поліції №2 Вінницького РУП та працівники Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань Міністерства юстиції. 

Наразі відомо, що до складу ОЗГ входило 7 учасників, у тому числі засуджені. Ті, хто знаходився у місцях позбавлення волі, телефонували до громадян та, представляючись працівниками безпеки банку, отримували персональні дані своїх жертв. Після цього, зловмисники переказували кошти потерпілих на рахунки своїх спільників на волі. Останні знімали готівку та передавали її у тюрму. Також через спільників засуджені отримували sim-картки різних мобільних операторів та телефони. Скільки часу працювала така «схема» саме у виконанні цієї групи, наразі достеменно не відомо. 

Під час проведення обшуків за місцем відбування покарання та проживання зловмисників за силової підтримки спецпідрозділу КОРД і оперативного відділу виправної колонії «Циклон» слідчі вилучили «сімки», мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи з картковими рахунками та прибутками, отриманим у такий спосіб та інші речові докази їх причетності до злочинної діяльності. За місцем проживання двох підозрюваних поліцейські вилучили марихуану та амфетамін. 

Слідством розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.