У Вінниці викрили групу «банківських» шахраїв: протягом року вони через підставних осіб «вивели» 2,7 млн грн

Новини Вінниці / У Вінниці викрили групу «банківських» шахраїв: протягом року вони через підставних осіб «вивели» 2,7 млн грн

Вінницькі силовики викрили організоване злочинне угрупування, яким керував 31-річний громадянин Росії. ОЗГ спеціалізувалась на шахрайствах у великих розмірах. Підробляючи документи вкладників банків, вони привласнили понад 2,7 млн грн коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, фігурантами справи є п’ятеро осіб. Слідчі 27 червня їм повідомили про підозру у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Учасникам організованої злочинної групи загрожує покарання до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Окрім слідчого управління ГУНП у Вінницькій області в операції по виявленню аферистів були залучені співробітники Управління стратегічних розслідувань, які задокументували діяльність організованої злочинної групи.

До складу групи входили, окрім росіянина, який проживав у Києві, чотири вінничанина віком 25, 27, 44 та 59 років. Під час проведення у фігурантів санкціонованих обшуків поліцейські вилучили речові докази.

За інформацією пресслужби Вінницької обласної прокуратури, володіючи інформацію з Реєстру відшкодування вкладникам для здійснення виплат, підозрювані підшукували сторонніх осіб, підробляли документи дійсних вкладників, перед якими у банків є фінансові зобов’язання, та за грошову винагороду направляли цих осіб до банків – агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, де вони отримували грошові кошти, які призначалися для вкладників.

«Схема» працювала упродовж 2020 року. За цей час, видаючи сторонніх за дійсних вкладників неплатоспроможних установ, спритники заволоділи 2,7 млн грн фонду

У кримінальному провадженні проводяться слідчі дії для встановлення всіх обставин вчинення злочинів.

Макс Мельник

28 червня, 2022